Την κάθετη διαφωνία τους με το σχέδιο «Αθηνά» εκφράζουν οι Φοιτητές τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων.
Με επιστολή τους που απέστειλαν στο thebest.gr, εξηγούν γιατί επί της ουσίας αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο με τις προωθούμενες αλλαγές από Υπουργείο Παιδείας.
Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:
«Είμαστε ανεξάρτητοι φοιτητές του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών και σπουδάζουμε στο τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων που ανήκει στην Σ.Δ.Ο. (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας).Την Πέμπτη 31/1/2013 δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με το όνομα “Αθηνά”, το οποίο είναι ένα παράγωγο της πολιτικής του Μνημονίου.
Σκοπός του σχεδίου που παρουσιάζει η κυβέρνηση, είναι να “συμμαζέψει” σχολές από Α.Ε.Ι.-Α.Τ.Ε.Ι. για να ελαχιστοποιήσει το κόστος της εκπαίδευσης.
Συγχωνεύσεις, μετακινήσεις αλλά και καταργήσεις είναι αυτό που περιέχει το σχέδιο για Πανεπιστήμια και Α.Τ.Ε.Ι.Το παραπάνω σχέδιο δόθηκε στην δημοσιότητα σε πρόχειρη μορφή και μέσα σε 45 ημέρες από την δημοσιοποίηση του, πρόκειται να ψηφιστεί επίσημα και να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβρη του 2013.Συγκεκριμένα στην περίπτωση των τμημάτων της Σ.Δ.Ο. του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, το σχέδιο έχει ως εξής:
Το τμήμα Λογιστικής συγχωνεύεται με το τμήμα Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, στο Μεσολόγγι.
Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων συγχωνεύεται με τα τμήματα: Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (Αργοστόλι), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Ληξούρι), Διοίκηση Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων (Μεσολόγγι), Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρας), Εμπορίας και Διαφήμισης (Πάτρας, πρώην-Αμαλιάδας).
ΌΛΑ μετονομάζονται σε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων.
Το τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων (που ανήκει στην Σ.Δ.Ο του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών με έδρα τον Πύργο) μετονομάζεται σε τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων.
Το τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων συγχωνεύεται με το τμήμα Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. (Πύργος), Εφαρμογών Πληροφορικής στην Οικονομία και στην Διοίκηση (Αμαλιάδα) και σχετικά αβέβαιο προς συγχώνευση με τα τμήματα Εφαρμογών Πληροφορικής στην Οικονομία και στην Διοίκηση (Μεσολόγγι) και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (Ναύπακτος) ΌΛΑ μετονομάζονται σε τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής με έδρα την Πάτρα και μεταφορά από Σ.Δ.Ο. σε Σ.Τ.Ε. (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών).
Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές, συμπεριλαμβάνονται νέα προγράμματα σπουδών, δηλαδή προσθήκες νέων μαθημάτων, καταργήσεις παλιών μαθημάτων, άσκοπες μεταφορές και καμία παράταση στο χρονικό περιθώριο σπουδών.
Τώρα θα μας πείτε, τι σημασία έχουν όλα αυτά;
Οι πτυχιούχοι μας απασχολούνται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Στατιστικοί, Καθηγητές Πληροφορικής, Υπεύθυνοι Διασφάλισης Ποιότητας, Σχεδιαστές Πληροφοριακών Συστημάτων στην Διοίκηση και πολλά άλλα.Στην περίπτωση μας ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ το αντικείμενο σπουδών μας, όπως βέβαια και για τις υπόλοιπες σχολές.
Ο καθένας μας επέλεξε το τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων με σκοπό να ασχοληθεί με τρία αντικείμενα: αυτά της Διοίκησης, της Οικονομίας και της Πληροφορικής.
Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε κανένα επάγγελμα, ξαφνικά είναι σαν να μας λένε ότι από Οικοδόμοι γινόμαστε Κομμωτές, απλά θέλουμε να τονίσουμε το πόσο σχετικά είναι μεταξύ τους, δηλαδή ΚΑΘΟΛΟΥ.
ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ:
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης να κάνουμε μεταφορές οι οποίες οικονομικά είναι πολύ επίπονες για εμάς και για όλες τις οικογένειες.
Να σπουδάσουμε κάτι το οποίο εμείς οι ίδιοι δεν επιλέξαμε.
Τον κόπο και τον χρόνο που έχουμε ήδη ξοδέψει να οδηγείται στο τίποτα.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ την αλληλεγγύη στήριξη σας στον αγώνα μας εναντίον του παράλογου νομοσχεδίου και της ψήφισης του, που τείνει να εκμηδενίσει την ουσία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Καθώς το σχέδιο “Αθηνά” στοχεύει να καταρρίψει σταδιακά την δωρεάν παιδεία στην χώρα μας και μελλοντικά να αποσκοπεί στην ομαλή ένταξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με πορείες, διαμαρτυρίες και καταλήψεις ως το όπλο μας θα αντισταθούμε.
ΔΕΝ φεύγουμε, ΔΕΝ υποκύπτουμε, ΔΕΝ φοβόμαστε.»