Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Επείγοντα Μέτρα για την Αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό και άλλες διατάξεις» που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, τη χαλάρωση των προϋποθέσεων προαγωγής στο Λύκειο καθώς και την κατάργηση της αναπλήρωσης χαμένων διδακτικών ωρών λόγω των καταλήψεων το Πάσχα.
Αν και το νομοσχέδιο έχει περίπου 4 μέρες που έχει αναρτηθεί –αναρτήθηκε στις 31 Μαρτίου– παρόλα αυτά δεν έχει κατατεθεί κανένα σχόλιο για τις ρυθμίσεις που αφορούν την Τράπεζα Θεμάτων, την αναπλήρωση των μαθημάτων και την προαγωγή των μαθητών.
Βέβαια ούτε και στα υπόλοιπα άρθρα έχουν κατατεθεί σχόλια, ενώ η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται τη Μ. Δευτέρα και ώρα 14.00.
Όσον αφορά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και τη χαλάρωση των προϋποθέσεων προαγωγής, ενδιαφέρον έχει η αιτιολογική έκθεση.
«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην απάλειψη στρεβλώσεων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία του Λυκείου και στην αποκατάσταση της ισότητας ευκαιριών μεταξύ σχολικών μονάδων με άνιση κοινωνικοοικονομική και πολιτισμική κατανομή και των μαθητών/τριών τους αντιστοίχως, η οποία είχε διαταραχθεί από τις καταργούμενες ρυθμίσεις.
Η επιλογή του 50% των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα θεμάτων, όπως και ο ορισμός του γενικού Μ.Ο. ετησίας επίδοσης των μαθητών του λυκείου στο 10, λειτούργησαν ως μέτρα ανάσχεσης της ροής των μαθητών από την είσοδό τους στο λύκειο ως την αποφοίτηση από αυτό, σε βάρος των πλέον ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.
Παράλληλα, η υποχρεωτική χρήση της Τράπεζας Θεμάτων καταργεί στην πράξη τη διδακτική και παιδαγωγική αυτονομία του/της διδάσκοντα/ουσας, που έχει άμεση σχέση και πληρέστερη γνώση των ιδιαίτερων αναγκών των μαθητών.
Ο ορισμός του Μ.Ο. της ετήσιας διδακτικής επίδοσης των μαθητών του λυκείου στο 9.5, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στο Γυμνάσιο, καθώς και η προαιρετική χρήση της Τράπεζας Θεμάτων ως συμβουλευτικού εργαλείου για εκπαιδευτικούς και μαθητές, ευελπιστούμε πως θα λειτουργήσουν διορθωτικά ως προς τις παραπάνω στρεβλώσεις.
Ο τρόπος διεξαγωγής των γραπτών προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών των Α΄ Β΄ τάξεων του Ημερησίου Γενικού Λυκείου και των Α΄, Β΄, Γ΄τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου καθώς και όλων των τάξεων του Επαγγελματικού Λυκείου και ο τρόπος υπολογισμού του γενικού βαθμού προαγωγής και πρόσβασης θα ρυθμιστούν με Προεδρικά Διατάγματα που θα υλοποιούν την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση και θα τροποποιούν αντιστοίχως τα εν ισχύι σήμερα Προεδρικά Διατάγματα περί αξιολόγησης των μαθητών. Τα νέα Προεδρικά Διατάγματα θα πρέπει να εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου».