Τις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζει το newsbeast.gr.

Στη σημερινή τοποθέτησή του ο Υπουργός Παιδείας θα τονίσει τη σπουδαιότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου και την αναγκαιότητα των αλλαγών.

Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευσης θα είναι οι ακόλουθοι:

1. Μείωση της ύλης

2. Συγγραφή νέων βιβλίων στο δημοτικό που θα είναι πιο συμπυκνωμένα

3. Δημιουργική απασχόληση

4. Άθληση

5. Αισθητική αγωγή

6.
Λιγότερη δουλειά στο σπίτι

Στην ομιλία του για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο Υπουργός Παιδείας θα αναφέρει τα ακόλουθα:

«Οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν σε διαρθρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκεί που διαμορφώνονται οι σύγχρονοι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε συμφωνία με τη μέθοδο της πλήρους, εξαντλητικής αλλά και ταυτόχρονα χρονοδιαγεγραμμένης και αποτελεσματικής διαβούλευσης που ακολουθούμε, έχουμε δηλώσει πως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε ούτε την εκπαιδευτική κοινότητα, ούτε τις ελληνικές οικογένειες. Κι έτσι πράττουμε.

Η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο άκουσμα αυτής μας της πρόθεσης από όλη την Ελλάδα, κυρίως από το χώρο των γονέων, ακούστηκαν φωνές επιδοκιμασίας. Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς εκεί διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ανθρώπου, εκεί διαπαιδαγωγείται ο πολίτης της χώρας και εκεί αποκτά, πέρα από δεξιότητες και συνήθειες, συμπεριφορές καθοριστικές για την ποιότητα της ζωής του. Εκεί συντελούνται και τα πρώτα αλλά πολύ ουσιαστικά βήματα της εθνικής κατάρτισης. Δηλαδή της αυτογνωσίας που προϋποθέτει την αντίληψη και κατανόηση του Άλλου, του ετέρου, δηλαδή του ουσιωδέστερου στοιχείου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στην Ενωμένη Ευρώπη.

Για να κάνουμε το σχολείο μας ουσιαστικότερο κι ελκυστικό και να αποκαταστήσουμε τη σημασία της γνώσης, που σήμερα εξασθενεί περιθωριοποιούμενη από την άμετρη πληροφόρηση, οφείλουμε να μειώσουμε την ύλη των μαθημάτων, σε πρώτη φάση απαλείφοντας μέρη της και σε δεύτερη φάση συμπυκνώνοντάς την με τη συγγραφή νέων βιβλίων, και να αυξήσουμε την ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του μαθητή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή.

Όχι πολλή δουλειά στο σπίτι, που εξοντώνει παιδιά και γονείς. Γιατί θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο, θέλουμε να το αγαπήσουν ως χώρο δικό τους. Αυτό άλλωστε θα είναι και το βασικό θέμα της συνεδρίασης του ΣΠΔΕ.

Εκεί θα καταθέσουμε, ως εισαγωγή στις εργασίες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας για το δημοτικό σχολείο που χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα και η Παιδεία μας.

Ο διάλογος θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα και προτάσεις έως τον Ιανουάριο, ώστε αμέσως μετά να καταθέσουμε στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου».