Μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφών να μην ήταν τόσο μεγάλος όμως φαίνεται ότι σε κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ δημιουργείται πρόβλημα… ασφυξίας, αφού τμήματά τους αναμένεται να διπλασιάσουν τους εισαχθέντες λόγω μεταγραφών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στο περιζήτητο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών διαμορφώθηκε στους 227 φοιτητές αριθμός που θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι αιτήσεις μετεγγραφών φθάνουν τις 242 σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στον ΒΗΜΑ FM. Δεν αποκλείεται ο αριθμός των πρωτοετών να διπλασιαστεί φθάνοντας τους 450, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και για το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς οι εισακτέοι για το 2014 ήταν 125 και οι αιτήσεις 163.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι το 2013-14 ο τελικός αριθμός των εισακτέων διαμορφώθηκε για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ στους 284 συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κατηγοριών ενώ εάν προσθέταμε και τις 35 θέσεις που δόθηκαν για τις μετεγγραφές ο αριθμός το 2013 έφθασε τους 317 φοιτητές.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 ο συνολικός αριθμός εισακτέων της γενικής σειράς για το ΕΜΠ ανέρχεται στους 1.325 αριθμός που θα αυξηθεί περαιτέρω μετά τις μετεγγραφές που ανέρχονται σε περίπου 800.
Η αύξηση των εισακτέων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λόγω των μετεγγραφών ήταν και το βασικό θέμα της συνάντησης του Υπουργού Παιδείας με τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γ. Γκόλια καθώς και με τους Κοσμήτορες των Σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αποφασίστηκε να παρθούν ειδικά μέτρα στήριξης του Ιδρύματος.
Ωστόσο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει προβλήματα με τις μετεγγραφές και τη διόγκωση του αριθμού των φοιτητών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας στα τμήματα της Ιατρικής και της Νομικής αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των εισακτέων.
Η Πρυτανεία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: Μετά την υποβολή στο Ε.Κ.Π.Α. και στις Γραμματείες των επιμέρους Τμημάτων του των ακριβών στοιχείων μετεγγραφόμενων από άλλα Α.Ε.Ι. βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, προκύπτει πλέον μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση του τελικού αριθμού εγγραφόμενων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χαρακτηριστικά, σε Σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, υπολογίζεται ήδη ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα διπλασιασμό του αρχικού αριθμού εισακτέων. Παρόμοια στοιχεία ισχύουν και γι’ άλλες Σχολές και Τμήματα. Όμως αναμένεται και παραπέρα αύξηση με άλλες ευνοϊκές διατάξεις και με τις κατατακτήριες εξετάσεις, ώστε ο τελικός αριθμός των προστιθέμενων στους κανονικούς εισακτέους φοιτητών να προβλέπεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.
Το Ε.Κ.Π.Α. ως το κεντρικό Πανεπιστήμιο της Χώρας καλείται επομένως στην πράξη να απορροφήσει με διοικητική και επιστημονική επάρκεια ένα ακόμη πιο διογκωμένο κύμα νέων φοιτητών. Αυτό δε συμβαίνει, ενώ παράλληλα η υποδομή του από άποψη προσωπικού και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση την τελευταία περίπου τετραετία.
Συγκεκριμένα τόσο από την άποψη της συμπλήρωσης των κενουμένων θέσεων Δ.Ε.Π., όσο και από την άποψη της εντελώς δυσανάλογης, σχεδόν παράλογης, αποψίλωσης των θέσεων του διοικητικού προσωπικού, όσο, τέλος, και από την άποψη της ραγδαίας μείωσης των κονδυλίων για την υλικοτεχνική υποδομή και την λειτουργία του Πανεπιστημίου, η όλη κατάσταση, χωρίς καμία υπερβολή, διαγράφεται δραματική.
Η Πολιτεία. λοιπόν, καλείται να πράξει το καθήκον της απέναντι στο τόσο πλέον επιβαρημένο Ε.Κ.Π.Α., ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Θα ήταν, π.χ., στοιχειώδης πράξη δικαίου να υπολογισθεί σωστά ένα ποσό ενίσχυσης κατά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού Ιδρύματος υποδοχής. Χωρίς ενισχύσεις αυτής και άλλων μορφών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το Ε.Κ.Π.Α. θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του.
Ο σεβασμός στη Δημόσια Παιδεία από την πλευρά της Πολιτείας πρέπει να γίνει τώρα περισσότερο από ποτέ εμφανής, και οι πραγματικές προθέσεις σαφείς.