Για 9.000 κενά στα δημοτικά σχολεία και 3.000 στα γυμνάσια και τα λύκεια, κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών, αντικρούοντας την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας, ότι οι κενές θέσεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι περίπου 500.
«Παρ’ όλο τον αγώνα μας, τα 22.500 κενά τα κατεβάσαμε σε 16.500, με λιγότερες αποσπάσεις, περισσότερες παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας και καλύτερη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, αλλά από τις 16.500 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνο τις 16.000. Δηλαδή ξεκινάμε με 500 μείον και θα προσπαθήσουμε να είναι μόνο αυτά τα κενά μας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, ενώ σε συνάντηση που είχε χθες με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δασκάλων υπογράμμισε, ότι όλα θα είναι «απολύτως ομαλά μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου».
Επίσης δεσμεύτηκε, ότι «κανείς εκπαιδευτικός δε θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί».
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, οι δάσκαλοι υποστήριξαν πως θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία, εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά με τον διορισμό 9.000 εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ (ολοήμερα σχολεία με διερευμενο πρόγραμμα), σε ειδικότητες, όπου θα χρειαστούν ακόμη περίπου 3.000 δάσκαλοι.
Στο ίδιο πνεύμα, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, μίλησαν για κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, σε αυτά τα 3.000 κενά, «δεν υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα γενικά Λύκεια όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α΄ Λυκείου αναμένονται».