Στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ προσφέρουν πληθώρα ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα προσφέρονται 216 ειδικότητες που καλύπτουν επαγγελματικούς τομείς όπως η υγεία, η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, τα οικονομικά κ.α. Προτού προχωρήσει ο υποψήφιος στην επιλογή της εκάστοτε ειδικότητας που τον ενδιαφέρει είναι αναγκαίο να εξετάσει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όπως και τη ζήτηση που έχει η εν λόγω ειδικότητα στην αγορά εργασίας.
Υπάρχουν ακόμα πολλές ειδικότητες όπου τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι σε εκκρεμότητα ενώ υπάρχουν ειδικότητες που δεν παρέχουν επαγγελματική άδεια. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή μιας ειδικότητας καθώς αποκλείει από την εξάσκηση του επαγγέλματος άτομα που δεν τη διαθέτουν. Ακολούθως παρουσιάζουμε τις ειδικότητες που χορηγούν άδεια.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η άδεια δεν αποτελεί πανάκεια για την εύρεση εργασίας καθώς υπάρχουν και ειδικότητες που μπορεί να μη χορηγούν άδεια, όπως αυτές της πληροφορικής που όμως μπορεί να έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Άδεια άσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικότητα
Η χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος δεν συνεπάγεται και δικαίωμα για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα όσες νέες και νέοι ακολουθήσουν τον τομέα της αισθητικής ή της διαιτολογίας δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν το δικό τους κέντρο αισθητικής ή κέντρο διαιτολογίας. Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Όσοι επιλέξουν τα ΙΕΚ μπορούν να εργαστούν ως βοηθοί.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ειδικότητα της προσχολικής αγωγής. Οι απόφοιτοι είναι βοηθοί και άρα δεν έχουν το δικαίωμα ίδρυσης παιδικού σταθμού. Αντίθετα υπάρχουν ειδικότητες, όπως αυτή του μηχανογραφημένου λογιστηρίου, που δίνουν το δικαίωμα σε όσους την επιλέξουν να εργαστούν ως λογιστές Δ τάξεως και υπό προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε λογιστές Γ τάξης όπως είναι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και των τμημάτων λογιστικής των ΤΕΙ (απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ λογιστικής φθάνουν μέχρι Α τάξη). Φυσικά οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν να ανοίξουν το δικό τους λογιστικό γραφείο.
Επίσης όσοι επιλέξουν την ειδικότητα εκπαιδευτών οδηγών έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως «δάσκαλοι» σε σχολές οδήγησης. Φυσικά, όπως και κάθε φυσικό πρόσωπο, μπορούν παράλληλα με την άδεια του εκπαιδευτή να ξεκινήσουν και τη δικιά τους σχολή οδηγών.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ι.Ε.Κ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Α) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Ι.Ε.Κ. ΩΣ ΤΥΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ: Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39/Α’/05-03-2001) ΚΑΙ Π.Δ.347/2003, ΦΕΚ115/Α’/31-12-2003 (Εγκ.ΔΟΑ/Φ13/1873, Παράρτημα Γ’)
Β) ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΟΧΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Ο.Ε.Ε.Κ. ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΜΕ 150 ΜΟΝΑΔΕΣ Αρθρο 8 Ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220/Α’/20-9-02)
Γ) Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Τελευταία επικαιροποίηση 19/7/2013
Επιστημονικός υπεύθυνος Employ