ΦΠΑ 23% φέρνει στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων και τα κέντρα ξένων γλωσσών το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές που ψηφίστηκε την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 παράγραφος 1 περίπτωση β’ αναφέρεται ρητά ότι τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση από το ΦΠΑ.
Πρόκειται για μια ρύθμιση καταστροφική για την φροντιστηριακή εκπαίδευση όπως δήλωσαν στο newsbeast.gr φροντιστές ανά την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας Μπάμπης Νικολάου ο οποίος τόνισε ότι το ΦΠΑ είναι μια «ταφόπλακα» ιδίως για το μικρομεσαίο φροντιστήριο.
Ο κ. Νικολάου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η επιβάρυνση των εκπαιδευτηρίων-φροντιστηρίων θα στρέψει τους μαθητές και πολλούς μικρομεσαίους φροντιστές στην παραοικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία και τα φροντιστήρια τείνουν στον αφανισμό.
Σημειώνουμε ότι το ΦΠΑ δεν είναι η μοναδική επιβάρυνση για τα φροντιστήρια καθώς αυξάνεται η φορολόγηση από το 26% στο 29% ενώ αυξάνεται και η προκαταβολή του φόρου.
Ο εκπαιδευτικός και φροντιστής στη Λάρισα Καραΐσκος Βασίλειος δήλωσε ότι «ήδη τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα χαμηλά και υπάρχει μηδαμινή ανοχή στην απορρόφηση του ΦΠΑ είτε των αυξήσεων που θα φέρουν τα νέα φορολογικά βάρη. Η αύξηση των διδάκτρων θα οδηγήσει τους μαθητές μακριά από τα νόμιμα φροντιστήρια με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα μαύρα ιδιαίτερα και το κράτος να χάσει έσοδα. Τα εισπρακτικά αποτελέσματα του μέτρου θα είναι αντίθετα από αυτά που περιμένουν οι κυβερνώντες».
Οι οικοδιδάσκαλοι από την άλλη πλευρά δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν την ίδια αδειοδότηση που έχουν τα φροντιστήρια ενώ φαίνεται ότι δεν τους αγγίζει και το ΦΠΑ με αποτέλεσμα να είναι άνισος ο ανταγωνισμός. Ο κ. Καραΐσκος αναφερόμενος στα οικοδιδασκαλεία επεσήμανε ότι πολλά εξ αυτών έχουν μετατραπεί παρανόμως σε φροντιστήρια ενώ ο κ. Νικολάου με τη σειρά του αναφέρθηκε σε εμπόδια, που τίθενται στα φροντιστήρια, αφού για την ανανέωση των αδειών καθώς απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, που σε συνδυασμό με τις αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης του ΕΟΠΠΕΠ οδηγούν πολλούς φροντιστές στο να αδυνατούν μέχρι τις 31 Ιουλίου να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους.
Το ΦΠΑ στα φροντιστήρια το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί, όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου Μπάμπης καθώς από το 0% πηγαίνει στο 23%, θα φέρει απολύσεις εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να δουν μειώσεις στο ωρομίσθιό τους και συνακόλουθα στις αποδοχές τους σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, ο οποίος αναφέρθηκε και σε παράπλευρες απώλειες για την οικονομία καθώς τα φροντιστήρια έχουν και εξωτερικούς συνεργάτες, όπως συνεργεία καθαρισμού, βιβλιοπωλεία, καταστήματα υπηρεσιών εκτυπώσεων.
Η αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια και τα νέα φορολογικά βάρη μπορούν να χτυπούν άμεσα τα φροντιστήρια όμως χτυπιούνται και οι μεσαίες οικογένειες, που δε θα μπορούν πλέον να σπουδάσουν τα παιδιά τους «αφού χωρίς φροντιστήριο δε μπορείς όχι μόνο να μπεις στο πανεπιστήμιο άλλα και να κρατηθείς σε αυτό» όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι θα κάνουν προσπάθειες να πάνε τα φροντιστήρια σε χαμηλότερο συντελεστή χωρίς να ελπίζει σε σημαντικές αλλαγές καθώς ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «έχεις να κάνεις με ιδεοληπτικούς ανθρώπους».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τους φροντιστές είναι και η τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών που σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ των άλλων ότι «επιλεκτικά και διακριτικά απαλλάσσονται τα ιδιωτικά σχολεία και η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων καθώς και τα ΙΕΚ, κολέγια κλπ. Δηλαδή πλήττονται μόνο οι μικρές επιχειρήσεις και βασικά τα λαϊκά στρώματα (πελάτες τους) που καταφεύγουν σε αυτά λόγω προσιτών διδάκτρων. Είναι βέβαιο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληγούν άμεσα γιατί είναι γνωστό ότι ο Έλληνας γονιός θα κόψει και από το ψωμί του προκειμένου να μη στερήσει το παιδί του από τη γνώση που χρειάζεται η αγορά».
Η Ομοσπονδία συνεχίζει αναφέροντας πως η συσσώρευση φορολογικών βαρών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εξ αυτών με άμεσο επακόλουθο την ανεργία ιδιοκτητών και εργαζομένων, τη μη καταβολή από αυτές φόρων, εισφορών και τελών με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός περισσοτέρων εσόδων. Αν δεν είναι εφικτό, παρόλο που το θεωρούμε επιβαλλόμενο, από τις αντικειμενικές συνθήκες να απαλειφθεί τελείως η θέσπιση ΦΠΑ για τον κλάδο μας, θεωρούμε τελείως απαράδεκτο και ζητάμε να απαλειφθεί ο συντελεστής 23% εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των λαϊκών στρωμάτων».
Η Ομοσπονδία κλείνει την ανακοίνωσή της απαιτώντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω για την αποφυγή των βέβαιων τραγικών επιπτώσεων.
Καλόγηρος Βασίλειος