Οι Times Higher Education (THE) World University Rankings εξέδωσαν τις πανεπιστημιακές κατατάξεις για το 2024 και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) κατέκτησε σημαντικές θέσεις τόσο σε Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) κατατάσσεται #1 σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντίστοιχα, κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, δηλαδή στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως και καταλαμβάνει τη θέση #155 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με τις υψηλές θέσεις που κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό και το ερευνητικό του κύρος. Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποψήφιοι φοιτητές αναζητούν το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το UNIC αποτελεί αναμφισβήτητα την ιδανική επιλογή, αφού συνδυάζει την αριστεία στην εκπαίδευση με έναν διεθνή προσανατολισμό, σύγχρονες εγκαταστάσεις και ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Τι δείχνουν οι Παγκόσμιες Πανεπιστημιακές Κατατάξεις και γατί είναι σημαντικές;

Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις επιτρέπουν σε φοιτητές, ερευνητές και εργοδότες να συγκρίνουν και να επιλέγουν τα πανεπιστήμια που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες τους. Αφού, οι πανεπιστημιακές κατατάξεις παρέχουν πληροφορίες για την ποιότητα της διδασκαλίας, της έρευνας, της επίδρασης στην κοινωνία, τη διεθνή προοπτική και άλλους δείκτες απόδοσης. Έτσι, παρουσιάζεται μια αντικειμενική και συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητας και της απόδοσης των πανεπιστημίων.

Επιπλέον, οι κατατάξεις ενισχύουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των πανεπιστημίων, καθώς τα ιδρύματα προσπαθούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους για να ανέβουν υψηλότερα στις κατατάξεις, προάγοντας έτσι την πρόοδο και την καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Η κατάταξη του Times Higher Education (THE) World University Rankings αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, καθώς παρέχει μία αντικειμενική και αξιόπιστη αξιολόγηση της συνολικής ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχει ένα πανεπιστήμιο, vis a vis τη συνολική ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. 

Η Περίπτωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 6.000 Έλληνες φοιτητές, ενώ τα προγράμματα σπουδών του έχουν παρακολουθήσει, από την αρχή της λειτουργίας του, περισσότεροι από 26.000 Έλληνες

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δεν είναι τυχαία, όπως φαίνεται και από την υψηλή θέση που έχει λάβει στις κατατάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η εντυπωσιακή κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αντανακλάται στην απόδοσή του σε δύο από τα εν λόγω πεδία, την Ποιότητα της Έρευνας και τη Διεθνοποίηση, όπου έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλα τα κυπριακά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην κατάταξη. Στα δύο αυτά πεδία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται, επομένως, ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Κύπρο.

Σύμφωνα με αυτή, η κατάταξη ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων για το 2024 είναι η ακόλουθη:

Όσον φορά τους τομείς και τα αντικείμενα στα οποία έλαβε την υψηλότερη θέση το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αυτά είναι στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, #1* στον τομέα της Εκπαίδευσης και #1** στον τομέα της Ψυχολογίας σε Κύπρο και Ελλάδα.

Στον πίνακα πιο κάτω συνοψίζονται οι κατατάξεις του Πανεπιστημίου στους πέντε τομείς:

Τομέας Κύπρος Κύπρος και Ελλάδα Ευρωπαϊκή Ένωση Παγκόσμιο
Επιχειρήσεων και Οικονομικών 1 1 45 201-250
Εκπαίδευσης 1* 1* 46 201-250
Ψυχολογίας 1* 1** 79 301-400
Κοινωνικών Επιστημών 3 7 132 501-600
Κλινικής και Υγείας 2*** 7**** 168 601-800

* μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

** μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

*** μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

**** μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η πρόσφατη έκδοση 2024 της κατάταξης Times Higher Education (THE) Young University Rankings τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση #115 παγκοσμίως, από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, ανάμεσα στα πανεπιστήμια που έχουν 50 ή λιγότερα χρόνια λειτουργίας.

Η #1 επιλογή για κάθε υποψήφιο φοιτητή

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με την υψηλή θέση του στις παγκόσμιες κατατάξεις και την ακαδημαϊκή του αριστεία, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τους Έλληνες υποψήφιους φοιτητές.

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διασφαλίζει την εναρμόνιση των προγραμμάτων του με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας και επιτυγχάνει την άμεση αναγνώριση των τίτλων σπουδών από τα αντίστοιχα επαγγελματικά σώματα, ενώ το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του διαπρέπει σε πολλούς τομείς και αναγνωρίζεται για τη συμβολή του στη δημιουργία, εξέλιξη και μετάδοση της γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 94% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Αν ενδιαφέρεσαι και εσύ να φοιτήσεις σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις μία Ημερίδα Ενημέρωσης για να λάβεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Το Γραφείο Ενημέρωσης και Εγγραφών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει κατά τον μήνα Ιούλιο, σε διάφορες πόλεις, έναν νέο κύκλο Ημερίδων Ενημέρωσης για Έλληνες ενδιαφερόμενους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ.

Για πληροφορίες σχετικά με τις Ημερίδες Ενημέρωσης που αφορούν συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου σε αυτό το link.