Μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρωτο φως τις ημέρας, οι οποίες επιχειρούν στο γιγαντιαίο μέτωπο, που υπολογίζεται ότι είναι ίσως και παραπάνω από 15 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Το συγκεκριμένο μέτωπο χαρακτηρίζεται και το πιο δύσκολο, όπως τόνισε και σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Στο Λουτράκι, σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους στο Καλαμάκι.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι φλόγες κινούνται σε πευκόφυτο λόφο, κοντά σε οικισμό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής εστιάζει σε αυτή την περιοχή, ώστε να μην κινδυνεύσουν σπίτια.

Το μέτωπο εκτείνεται από τον Αγ. Χαράλαμπο μέχρι την Καλλιθέα. Σύμφωνα με τον κ. Άρη Κωνσταντή πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας του δάσους Αγ. Θεόδωροι, και πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Θεοδώρων, η φωτιά ξεκίνησε από την Καλλιθέα και μπήκε μέσα σε σπίτια. «Υπάρχουν πολλές απώλειες σε οικήματα αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Εκκενώθηκαν το Sport Camp, και το Γηροκομείο “Ελπίς”, όλοι οι τρόφιμοι και τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια. Η μάχη στο ρέμα του Αγ. Χαραλάμου ήταν ολονύχτια αλλά η φωτιά πέρασε στην κορυφογραμμή. Υπάρχει αναζωπύρωση. Ευελπιστούμε τώρα με τα εναέρια μέσα και τις μεγάλες επίγειες δυνάμεις να την σταματήσουμε. Η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το ρέμα του Αγ. Δημητρίου».

Παράλληλα, σε ενημέρωση λίγο πριν τις 07:30 το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για ολονύχια μάχη, ενώ ανέφερε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αλλαγή των πυροσβεστικών πληρωμάτων. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και των κρίσιμων υποδομών και περιουσιών, τόνισε.

Στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνίδας αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες καύσεις 230 πυροσβέστες, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο».

Στο Καπαρέλι Βοιωτίας η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, ανέφερε.

Μίλησε επίσης για διάσπαρτες εστίες στην Καλλιθέα Λουτρακίου, όπου επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από νωρίς σήμερα το πρωί, πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ αναμένεται να επιχειρήσουν άμεσα άλλα τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν όλη τη νύχτα μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες, να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στα Δερβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μεσάνυχτα εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον του καναλιού του Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 140 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας και του Λουτρακίου έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Ο ίδιος εξήγησε στον ΣΚΑΪ για τη φωτιά στα Δερβενοχώρια πως υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κάνει αναζωπυρώσεις». Συμπλήρωσε πως υπήρξαν διάσπαρτες εστίες προς Αττική Οδό, το μέτωπο έχει μετακινηθεί νότια προς τη Μάνδρα, αλλά μακριά από τη Μάνδρα. Η φωτιά καίει δασική έκταση, δεν έχει χρειαστεί να γίνουν εκκενώσεις, ούτε διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους και δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, συμπλήρωσε.

Υπάρχει πυκνός καπνός, η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή Μάνδρα και την περιοχή Μαγούλα, ανέφερε λίγο νωρίτερα το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Όπως σημείωσε ο ρεπόρτερ που βρίσκεται στο σημείο, η φωτιά φούντωσε το πρωί σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς»

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, ανέφερε γύρω στις 10 το πρωί της Τρίτης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

Με το πρώτο φως της ημέρας, στις 06:06 το πρωί ξεκίνησαν και τα εναέρια μέσα προκειμένου να κάνει ρίψεις νερού στα μέτωπα της φωτιάς.

Οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για εμπρησμό καθώς, πως είπαν, δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πυρκαγιά. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής θα αποφανθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Στην Ανατολική Αττική έχει «καντηλάκια», μικρές εστίες φωτιάς που μας απασχολούν, είπε ο κ. Αρτοποιός στον ΣΚΑΪ. Οι δυνάμεις κάνουν κατάσβεση, το ενεργό κομμάτι βρίσκεται απέναντι από το Πέτα.

Κατέληξε λέγοντας ότι αποτελούν μάστιγα τα ακαθάριστα οικόπεδα που ενδεχομεώνς αποτελούν εστίες για πυρκαγιές, ωστόσο αυτή την ώρα προέχει το έργο της πυρόσβεσης

Στην Οινόη, ήταν μια δύσκολη βραδιά για τους κατοίκους. Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις από τα αεροσκάφη, ενώ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με δεκάδες εθελοντές προσπάθησαν να περιρίσουν το μέτωπο. Η φωτιά συνεχίζει να καίει σε ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο Λουτράκι. Έγινε μεγάλη αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτα 1 χλμ βόρεια από την εθνική οδό προς Άγιο Χαράλαμπο και εκεί είναι το ενεργό μέτωπο, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το Mega, ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Πανόραμα Σαρωνίδας, όπου δεκάδες διάσπαρτες εστίες φωτιάς καίουν στην περιοχή.

Οι άνεμοι που πνέουν, αν και όχι θυελλώδεις, επικουρούν στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων, με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Το κρίσιμο είναι να μην πάει η φωτιά σε σημεία που δεν κάηκαν το απόγευμα, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το μέτωπο θα γίνει πάλι ανεξέλεγκτο. Η προσπάθεια είναι να τεθεί υπό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό πριν το ξημέρωμα οπότε και αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Σημειώνεται ότι κάτω από τα μέτωπα που καίουν στο βουνό, υπάρχουν κατοικίες, με τους ιδιοκτήτες να μένουν στην περιοχή για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.

Συλλήψεις για τη φωτιά στη Θήβα

«Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Βοιωτίας, δυο άνδρες ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στην περιοχή Κοτρώνι Καπαρελλίου του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή», ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι η φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας (όπου έγιναν και δύο συλλήψεις) είναι οριοθετημένη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή της Κερατέας:

  1. Επί της λεωφόρου Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο
  2. Επί της λεωφόρου Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο
  3. Επί της λεωφόρου Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι
  4. Επί της επαρχιακής οδού Κερατέας – Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι – Θέση Τογάνι), ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

Η ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις φωτιές

Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση, η εικόνα από τις πυρκαγιές έχει ως εξής:

  • Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια προς Καλύβια όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν 2 Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.
  • Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, είναι καλή στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 3 τράκτορες στο πρώτο κυμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, 2 CL-415 και 2 CL-215.
  • Ενεργά μέτωπα στα Δερβενοχώρια παρά τις πρωινές εναέριες ρίψεις.

Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Τελικά αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.

Καπαρέλλι: Έχει οριοθετηθεί, παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.