Είναι μια στιγμή που όλοι απευχόμαστε: Είναι βράδυ, έχετε ξαπλώσει και ακούτε έναν ασυνήθιστο ήχο στο σαλόνι -αλλά ξέρετε ότι κανείς άλλος δεν είναι στο σπίτι. Τι κάνετε; Πώς πρέπει να αντιδράσετε; Αν κάποιος έχει καταφέρει να εισβάλει στο σπίτι σας, πρέπει να τον αντιμετωπίσετε ή να κρυφτείτε; Ανεξάρτητα από το πόσο πιθανή ή απίθανη φαίνεται αυτή η κατάσταση, εσείς και η οικογένειά σας θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα.
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όντως κάποιος ανεπιθύμητος έχει μπει στο σπίτι σας. Καθώς δεν ξέρετε τι μπορεί να αντιμετωπίσετε, αποφύγετε την άμεση εμπλοκή και προσπαθήστε να το καταλάβετε με άλλους τρόπους:
- Ακούστε προσεκτικά: Ακούτε ήχους που δεν είναι συνηθισμένοι; Περπατά ή ψιθυρίζει κάποιος; Ανοιγοκλείνει κάποια πόρτα ή συρτάρια;
- Ψάξτε για φως: Βλέπετε δέσμες φωτός (από φακό) να περνούν από τη χαραμάδα της πόρτας σας;
- Κοιτάξτε έξω: Υπάρχει στον δρόμο σας ή μπροστά στο σπίτι σας σταματημένο κάποιο άγνωστο όχημα;
- Επικοινωνήστε: Στείλτε στον συγκάτοικό σας ή στα μέλη της οικογένειάς σας ένα τηλεφωνικό μήνυμα για να επαληθεύσετε μήπως είναι αυτοί που κάνουν θόρυβο.
- Έλεγχος: Αν έχετε εγκαταστήσει κάποιο ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, ελέγξτε τις κάμερες εσωτερικών χώρων.
Εάν βεβαιωθείτε ότι στο σπίτι σας βρίσκεται διαρρήκτης, ήρθε η ώρα να φύγετε και να επικοινωνήσετε με την αστυνομία.
Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να αποφύγετε να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ή τους διαρρήκτες και προσπαθήστε να ξεφύγετε όσο πιο ήσυχα γίνεται. Βέβαια, πολλοί διαρρήκτες προσπαθούν κι αυτοί από την πλευρά τους να αποφύγουν τη σύγκρουση με κάποιον που δεν ξέρουν, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας μόνο αν έχετε γνώσεις αυτοάμυνας. Διαφορετικά, προσπαθήστε να κρυφτείτε σε ένα δωμάτιο, μια ντουλάπα ή στο μπάνιο. Μόλις κρυφτείτε, προσπαθήστε να καλέσετε την αστυνομία. Μετά βάλτε το τηλέφωνό σας στο αθόρυβο και περιμένετε όσο πιο ήρεμα μπορείτε.
Πρόσωπο με πρόσωπο
Αν μπαίνοντας στο σπίτι σας ή ξυπνώντας το βράδυ έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με διαρρήκτη ή διαρρήκτες, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα εκπλαγεί όσο κι εσείς. Η διαφορά σας είναι ότι εκείνος μπορεί να είναι πιο αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει βία για να διαφύγει -έτσι, προσπαθήστε να μη χάσετε την ψυχραιμία σας.
Εάν δεν μπορείτε να φύγετε τρέχοντας, θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον διαρρήκτη. Κάντε αυτό που σας ζητά χωρίς απότομες κινήσεις. Προσπαθήστε να κρατάτε μια απόσταση από τον διαρρήκτη ή να υπάρχει κάποιο έπιπλο ανάμεσα σε εσάς και τον εισβολέα.
Η πρόληψη
Ανεξάρτητα από το ποια μέτρα θα λάβετε για να «οχυρώσετε» το σπίτι σας (τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ), είναι σημαντικό να ξέρουμε κάποια βασικά μοτίβα που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες:
- Οι περισσότερες διαρρήξεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στη δουλειά τους και τα παιδιά στο σχολείο.
- Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται το καλοκαίρι.
- Οι διαρρήξεις είναι πιο συχνές σε μονοκατοικίες που βρίσκονται στη μέση της γειτονιάς και όχι σε γωνιακά σπίτια, που μπορεί να έχουν περισσότερη κίνηση στις διασταυρώσεις των δρόμων.
- Οι κλέφτες επιδιώκουν να μην κινούν υποψίες. Και προφανώς μπορεί να ανησυχήσετε αν κάποιος άγνωστος χαζεύει μπροστά στο σπίτι σας και επιχειρεί να κοιτάξει μέσα, αλλά θα πρέπει να βρεθείτε εξίσου σε επιφυλακή αν δείτε κάποιον με φόρμα εργασίας που παριστάνει ότι εργάζεται ή κάτι ψάχνει.
Πολλοί διαρρήκτες, για να μπουν σε μια πολυκατοικία κυρίως, χτυπούν διάφορα κουδούνια για να καταλάβουν αν κάποιος είναι μέσα σε ένα διαμέρισμα και για να τους ανοίξει κάποιος ένοικος που δεν θα ελέγξει ποιος είναι. Εγκαταστήστε θυροτηλεόραση στο διαμέρισμά σας για να παρακολουθείτε την εξώπορτά σας και τον χώρο κοντά σε αυτή και, φυσικά, μην ανοίγετε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε