Ο κίνδυνος πυρκαγιάς δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους για το σπίτι μας, αλλά και ένας από τους πιο πιθανούς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, το 2021 είχαμε συνολικά 19.379 αστικές πυρκαγιές (δηλαδή φωτιές σε σπίτια ή καταστήματα).

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε ορισμένα βασικά μέτρα, που θα ελαχιστοποιήσουν αυτόν για τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και την περιουσία μας. Επίσης, εννοείται ότι στην παραμικρή ένδειξη για πυρκαγιά στο σπίτι καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

1. Εγκαταστήστε συναγερμούς καπνού που να καλύπτουν όλο το σπίτι σας. Δοκιμάζετέ τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και ελέγχετε τη λειτουργία τους, ιδίως αν (με βάση το μοντέλο) χρειάζονται αλλαγή μπαταρίας.

2. Προμηθευτείτε πυροσβεστήρες και τοποθετήστε τους σε κομβικούς χώρους του σπιτιού (π.χ. κουζίνα). Εκπαιδευθείτε (και εκπαιδεύστε και την οικογένειά σας) στην ορθή χρήση τους με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή και φροντίζετε για τη συντήρηση και την αναγόμωσή τους.

3. Καταστρώστε και δοκιμάστε ένα προληπτικό σχέδιο εκκένωσης του σπιτιού σας σε περίπτωση πυρκαγιάς και ενημερώστε-εκπαιδεύστε τα μέλη της οικογένειάς σας. Σε αυτό το σχέδιο φροντίστε να υπάρχει σχέδιο εξόδου από κάθε δωμάτιο και ένα σημείο συγκέντρωσης για όλους σε εξωτερικό χώρο.

Μια βασική πηγή κινδύνου για την πρόκληση πυρκαγιάς στο σπίτι είναι οι εστίες θέρμανσης (ηλεκτρικά σώματα, τζάκια, σόμπες κ.λπ.). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι περισσότερες πυρκαγιές σε σπίτια καταγράφονται τον χειμώνα. Στο σημείο αυτό χρειάζονται τα ανάλογα προληπτικά μέτρα:

1. Όλες οι πηγές θερμότητας χρειάζονται χώρο – και για την καλή τους απόδοση. Έτσι, φροντίστε να μην υπάρχουν σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο οποιαδήποτε εύφλεκτα υλικά (λ.χ. χαρτί, σπίρτα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα). Μην αφήνετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια να πλησιάζουν στο θερμαντικό σώμα.

2. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε θερμάστρα σε κάποιο δωμάτιο, φροντίστε να την τοποθετήσετε σε γυμνό δάπεδο και όχι πάνω σε χαλί ή μοκέτα. Επίσης, φροντίστε να απέχει αρκετά από κλινοσκεπάσματα ή κουρτίνες. Αν η θερμάστρα τροφοδοτείται με ρεύμα, συνδέστε το καλώδιο απευθείας σε πρίζα και όχι σε μπαλαντέζα.

3. Όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο ή πηγαίνετε για ύπνο, κλείνετε πάντα τη φορητή συσκευή θέρμανσης που τυχόν χρησιμοποιείτε.

4. Ποτέ μην αφήνετε τη φωτιά στο τζάκι να καίει χωρίς επίβλεψη και χρησιμοποιείτε ειδικό κάλυμμα ή σήτα.

5. Ίσως ακουστεί υπερβολικό, αλλά ανάλογα περιστατικά (με κακή κατάληξη) έχουν συμβεί: μη χρησιμοποιείτε ποτέ κάποια εστία μαγειρέματος (λ.χ. κουζίνα γκαζιού) ή τον φούρνο για να ζεστάνετε το σπίτι σας.

Ακόμα μία περίσταση κατά την οποία αυξάνεται ο κίνδυνος για πυρκαγιά στο σπίτι, είναι η διακοπή ρεύματος (γενική ή τοπική). Για την περίπτωση αυτή, έχουμε υπόψη τα εξής:

1. Αν δείτε κομμένα ή κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος (και σε εξωτερικό χώρο), μην τα αγγίξετε και κρατήστε την οικογένειά σας και τα κατοικίδια ζώα σας μακριά από αυτά. Ενημερώστε αμέσως την αρμόδια υπηρεσία (ΔΕΔΔΗΕ).

2. Στο σκοτάδι χρησιμοποιήστε φακούς – οπωσδήποτε όχι κεριά.

3. Εάν έχετε γεννήτρια, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους κινδύνους δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα και πώς να τη χρησιμοποιείτε με ασφάλεια.

4. Κλείστε και αποσυνδέστε από το ρεύμα τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που δεν είναι απαραίτητος.

5. Κλείστε ή αποσυνδέστε όλες τις συσκευές (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές) που χρησιμοποιούσατε όταν κόπηκε το ρεύμα. Όταν επανέλθει το ρεύμα, οι πιθανές έντονες αλλαγές στην τάση μπορούν να καταστρέψουν κάποια συσκευή.

6. Αφήστε ένα φως αναμμένο για να καταλάβετε αμέσως πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη στην ηλεκτροδότηση.

7. Για το τέλος, μία καλή… παράπλευρη συμβουλή: κρατήστε τις πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη σας κλειστές όσο το δυνατόν περισσότερο, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να αλλοιωθούν τα τρόφιμά σας αν η διακοπή ρεύματος κρατήσει αρκετά.