Τουλάχιστον 3.000 άτομα περνούν κάθε χρόνο από το ιταλικό bazaar στην Ιταλική Σχολή στην Πατησίων. Αυτές τις μέρες η προετοιμασία από τους εθελοντές κορυφώνεται καθώς όλα πρέπει να είναι έτοιμα για τα εγκαίνια, στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου, όταν η σύζυγος του πρέσβη Αντέλε Τρουπιάνο θα κόψει την κορδέλα ανοίγοντας επισήμως τις πόρτες της διοργάνωσης για το κοινό.

Το bazaar διαρκεί 11 και 12 Δεκεμβρίου και αποτελεί εκδήλωση όπου συναντώνται η ιταλική και
ιταλόφιλη κοινότητα αλλά και διατίθενται εκλεκτά ιταλικά είδη σε τιμές πολύ μικρότερες του εμπορίου: ιταλικά κρασιά και εδέσματα, από τα παραδοσιακά γλυκά μέχρι τυριά και αλλαντικά, ρούχα, αξεσουάρ, murano, με την υπογραφή Ιταλών ντιζάϊνερ.

Η Επιτροπή Αρωγής Ιταλών (COmitato ASsistenza ITaliani -COASIT) ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια ως μικρή φιλανθρωπική ομάδα. Οι 25 γυναίκες μέλη -με επίτιμη πρόεδρο τη σύζυγο του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα και έξι από αυτές στο προεδρείο- μέσω του bazaar έχουν υπό την προστασία τους επί μονίμου βάσεως 20 άτομα με μία μηνιαία οικονομική ενίσχυση που φθάνει τα 350 ευρώ αλλά βοηθούν και περιστασιακά όσους, λόγω ιδιαίτερων προβλημάτων, κρίνεται ότι το χρειάζονται.

Από την εκδήλωση αυτή συγκεντρώθηκαν πέρσι 62.000 ευρώ. Η λαχειοφόρος κλήρωση είναι αυτή που συμβάλλει, κατά 80%, στα έσοδα. Λόγω της οικονομικής κρίσης φέτος η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τη τιμή του λαχνού κατά 50% (δηλ. 2,5 ευρώ), αυξάνοντας σε 8.000 τον αριθμό τους. Κληρώνονται ένα μηχανάκι της Piaggio, αεροπορικά εισιτήρια της Alitalia και της Aegean, μία κρουαζιέρα 7ήμερη με την Costa Crociere, ακτοπλοϊκά της ΑΝΕΚ και της Super Fast, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, τσάντες, γυαλιά και άλλα αξεσουάρ, δείπνα σε ιταλικά ρεστωράν.

Τα δώρα είναι συνολικά 70.

Ειδικά για φέτος, μπήκε στην κλήρωση ο Ηλίας Λαλαούνης με κοσμήματά του, ενώ η FIAT αντί του καθιερωμένου πλέον αυτοκινήτου του πρώτου τυχερού λαχνού προσφέρει ένα weekend με την καινούρια Giulietta σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πελοπόννησο. Αρκετές εταιρίες, που δεν συμμετέχουν με τα προϊόντα τους, συμβάλλουν με την αγορά πολλών λαχνών στην προσπάθεια συλλογής πόρων.