Στα μικρά αλλά επίσης και στα μεγάλα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της Αθήνας εστίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τρίτη (21/6).
«Έχουμε πολλά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Στον Εθνικό Κήπο, έχει αποδοθεί στους Αθηναίους το πάνω μέρος του εμβληματικού κήπου και έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανάπλαση του κάτω μέρους. Στο Λυκαβηττό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο υποδομών και σύντομα θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στο δρόμο και τα μονοπάτια του λόφου. Την ίδια στιγμή, οι τεχνικές υπηρεσίες ασφαλτοστρώνουν τη μισή πόλη, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται, μετά από πολλά χρόνια, 400 σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Η Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι μία πόλη σε μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων σημειώνοντας ότι για 10 με 12 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, η πόλη είχε βυθιστεί σε λήθαργο. «Τώρα έχουμε ξυπνήσει και προσπαθούμε, σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνουμε όσα γίνεται περισσότερα» τόνισε.
Τι είπε για τις παρεμβάσεις στις γειτονιές της Αθήνας
Περιγράφοντας το πλέγμα δράσεων του δήμου που επεκτείνεται σε κάθε γωνιά της πόλης, αλλά και την νέα φιλοσοφία που δουλεύεται σήμερα η πρωτεύουσα, ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητας.
«Καθαριότητα. Για πρώτη φορά στην Αθήνα πλένουμε. Μέχρι πρότινος η λογική ήταν, απλώς αδειάζουμε τον κάδο. Τώρα έχουμε καταλήξει και συμφωνούμε ότι με την μεγάλη ανανέωση που έχει γίνει στον εξοπλισμό μας και με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μας η Αθήνα έχει νερό, έχει σαπούνι και, μέσα στην πανδημία, έχει και απολύμανση. Ηλεκτροφωτισμός. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος και θα δείτε ακόμη μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες, διότι θα υπογράψουμε ίσως το μεγαλύτερο έργο το που έχει γίνει ποτέ στον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Σαράντα τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι (43.500) πυλώνες ηλεκτροφωτισμού θα αναβαθμιστούν με Led. Αυτό σημαίνει περισσότερο φως, μεγάλες οικονομίες και αυτοματισμοί» είπε.
«Τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροφωτισμού θα επιστρέψουν στους πολίτες μέσω των ανταποδοτικών, τα οποία στην πραγματικότητα θα μειωθούν» πρόσθεσε.
Κάνοντας ειδική αναφορά στις μικρές «οάσεις» πρασίνου που δημιουργούνται στις γειτονιές της Αθήνας, τα Πάρκα Τσέπης, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί ήδη δέκα, ενώ επισήμανε ότι «ένα πάρκο τσέπης δεν μπορεί να αλλάξει μία πόλη αλλά μπορεί να αλλάξει μια γειτονιά και καλό θα είναι να τα βλέπουμε όλα αυτά συνδυαστικά. Γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να είναι στην καρδιά κάθε απόφασης που λαμβάνουμε».
«Θα υπάρχει μία φυσική σύνδεση της Ερμού με την πλατεία Συντάγματος, εξασφαλίζονται 3.500 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου»
Ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε, επίσης, ότι σε αυτή τη βεντάλια έργων που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων περιλαμβάνεται και η Πανεπιστημίου, η οποία θα αρχίσει να δουλεύεται με εντατικούς ρυθμούς μόλις ολοκληρωθεί το Σύνταγμα και θα αποδοθεί στους Αθηναίους το 2023.
Αναφερόμενος στην ανάπλαση της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος, επισήμανε ότι πρόκειται για την εκπλήρωση μιας αστικής υπόσχεσης η οποία εκκρεμεί εδώ και περίπου 20 χρόνια. «Είναι ένα πολύ φυσικό έργο, διότι μέχρι πρότινος όταν κάποιος έβγαινε από την Ερμού, έπεφτε κυριολεκτικά μέσα σε μία χαράδρα αυτοκινήτων. Τώρα θα υπάρχει μία φυσική σύνδεση της Ερμού με την πλατεία Συντάγματος», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζονται 3.500 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου για τους πολίτες.
Περιγράφοντας συνοπτικά το έργο της ανάπλασης της ιστορικής κεντρικής πλατείας της Αθήνας, αποκάλυψε ότι στη νέα της μορφή θα έχει αρκετό πράσινο που θα εξασφαλίζει δροσιά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, σιντριβάνια, πέργκολες, καθώς και νέο αστικό εξοπλισμό. Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου απάντησε ότι κατά τη διάρκεια των έργων αφενός βρέθηκαν αρχαία, αφετέρου «θεωρήσαμε ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να μην κάνουμε απλώς μία ανάπλαση, ένα έργο ωραιοποίησης, αλλά ένα έργο υποδομών. Αυτό έγινε και πλέον είμαστε στην τελική ευθεία, καθώς σε μερικές μέρες θα ολοκληρωθεί το έργο και θα αποδοθεί στους Αθηναίους».
Για το έργο της Διπλής Ανάπλασης
Αναφορικά με το μεγάλο έργο της Διπλής Ανάπλασης τόνισε ότι μέσα στον χρόνο θα μπουν μπουλντόζες στον Ελαιώνα, καθώς και ότι είναι θέμα χρόνου να δημοπρατηθεί το μεγάλο γήπεδο του Παναθηναϊκού και να προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και τα έργα υποδομής στον Ελαιώνα.
Για την ασφάλεια και την αντικοινωνική στάθμευση
Μιλώντας για το φαινόμενο αντικοινωνικής στάθμευσης στην πρωτεύουσα ο δήμαρχος τόνισε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και πραγματοποιούνται κοινές επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης αλλά και το ζήτημα της στάθμευσης πάνω στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους. Έκανε λόγο για βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς μια μηχανή ή ένα αυτοκίνητο, όπως χαρακτηριστικά είπε, μπορεί να εμποδίζει την πρόσβαση των ανθρώπων στην πόλη, κάνοντας πάρα πολύ δύσκολη την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία, των ηλικιωμένων, αλλά και των μαμάδων που κυκλοφορούν με καροτσάκια.
Σε ο,τι αφορά την ασφάλεια είπε: «Θα με έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλάω για την ανάγκη να ενισχύσουμε την αστυνόμευση μέσα στην πόλη, το έχω κάνει δημοσίως, το έχω κάνει και σε συναντήσεις που έχουμε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την πολιτική ηγεσία και με τη φυσική ηγεσία. Να πω ότι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπω μία ενεργοποίηση την οποία βέβαια την καλωσορίζουμε. Εμείς ως δήμος Αθηναίων στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την ελληνική αστυνομία, αλλά αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να μεσολαβούμε μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να ενισχύουμε και να στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται στην πόλη».