Ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πρωτεύουσας, τον «Λουμπαδιάρη», που τα τελευταία χρόνια κατέρρεε εγκαταλελειμμένος, αποκτά ο δήμος Αθηναίων και όπως τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, θα ανακατασκευαστεί όπως το είχε εμπνευστεί ο Πικιώνης.
Τη σχετική σύμβαση παραχώρησής του στον δήμο, από την ΕΤΑΔ, ενέκρινε κατά την σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με τις ψήφους των παρατάξεων του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη, και «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Παύλου Γερουλάνου. Επίσης κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τις αντίστοιχες συμβάσεις παραχώρησης άλλων δυο χώρων από την ΕΤΑΔ στον δήμο: Του κτιρίου του θεάτρου «Εμπρός» και του γηπέδου στο Γουδή.
«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα αυτή για τον δήμο Αθηναίων» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι από την εποχή της δημαρχιακής περιόδου του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ είχε να διευρυνθεί τόσο το «χαρτοφυλάκιο» του δήμου. Της αξιοποίησης τους, ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι θα προηγηθεί «εξαντλητική διαβούλευση», τα αποτελέσματα της οποία θα λάβει υπόψη το δημοτικό συμβούλιο όταν πρόκειται ν’ αποφασίσει. Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή.
Ιδιαίτερα για τον «Λουμπαδιάρη» και αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: «Ο δικός μας στόχος είναι να επαναφέρουμε το αρχικό πνεύμα, την αρχική φιλοσοφία του Πικιώνη», υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλο ένα καφέ ή ένα χώρο γαμήλιων εκδηλώσεων».
Ενάντια στη σύμβαση τάχθηκε η «Ανοιχτή Πόλη» με τον επικεφαλής της, Νάσο Ηλιόπουλο, να αναφέρει την έλλειψη τοπογραφικού, και με τον κ. Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι στην εισήγηση περιέχεται έγγραφο του ορκωτού εκτιμητή, με αναλυτικές τις διαστάσεις του χώρου που παραχωρείται και το σχετικό ΦΕΚ του 1958 που περιλαμβάνει τοπογραφικό. Επίσης κατά τάχθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, ο οποίος επισήμανε ότι η παραχώρηση είναι για 20 συν 10 χρόνια και χαρακτήρισε τη σύμβαση «λεόντειο» σε βάρος του δήμου, σημειώνοντας ότι ο δήμος αναλαμβάνει και μια σειρά δαπάνες (μελέτες, ανακατασκευή), ενοίκιο κ.ά..
Σχέδιο τουριστικοποίησης και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων καταλόγισε στη δημοτική αρχή Μπακογιάννη, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, ενώ για «δυσβάσταχτους όρους» έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα», Παναγιώτης Κεφαλληνός, καταψηφίζοντας αμφότεροι.
Για το «Εμπρός», η παραχώρηση του οποίου εγκρίθηκε πάλι με τις ψήφους των παρατάξεων Μπακογιάννη και Γερουλάνου, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, όχι μόνο ως αρχιτεκτονικό μνημείο, αλλά και ως προς την πολιτιστική του χρήση, η οποία είναι θεσμοθετημένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ανάγκη πολιτιστικούς πνεύμονες, μη κερδοσκοπικούς και ανοιχτούς χώρους. Θέλουμε όμως, ο χώρος αυτός να λειτουργήσει με σεβασμό στους καλλιτέχνες, στους ανθρώπους των τεχνών, στις συλλογικότητες τους, στις οργανώσεις τους, στις ομάδες τους, με σεβασμό στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να λειτουργήσει με ασφάλεια. Θέλουμε να διασφαλίσουμε κινητή και ακίνητη περιουσία και βεβαίως θέλουμε αυτό το κτίριο να το συντηρήσουμε και να το αποκαταστήσουμε και για τις επόμενες γενιές. Μιλάμε για την ανάδειξη της ιστορικής του ταυτότητας και τη λειτουργία του, ως έναν χώρο πολιτισμού» είπε ο κ. Μπακογιάννης.
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, κάλεσε το δήμο Αθηναίων να μάθει από τα καλά ευρωπαϊκά παραδείγματα που υπάρχουν για αντίστοιχους χώρους. «Να είναι στο δήμο, αλλά να δοθεί ο χώρος σ’ αυτούς που τον στήριξαν από το 2011», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος δηλώνοντας ότι καταψηφίζει τη σύμβαση. Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε πως «δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει χώρος πολιτισμού και ελεύθερης έκφρασης, χώρος που οι άνθρωποι που το κράτησαν ζωντανό, θα το κρατήσουν ζωντανό αλλά μέσα σ΄ένα πλαίσιο που θα παρέχει ο δήμος».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως δήλωσε ο επικεφαλής Νίκος Σοφιανός, καταψήφισε τη σύμβαση λόγω της μίσθωσης και των όρων που περιέχονται σ’ αυτήν.
Ευρεία συζήτηση στην αρχή της συνεδρίασης έγινε και για το θέμα της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα και η οποία ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό οι δήμοι να εξαντλούν όλα τα ένδικα μέσα σε αιτήματα εργαζομένων (μονιμοποιήσεις κ.ά.).
Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή «εξοντωτική για τους εργαζομένους» και ο κ. Γερουλάνος «προσβολή για την Αυτοδιοίκηση», ζητώντας από το δήμαρχο να θέσει το ζήτημα στην ΚΕΔΕ . Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι ήδη η τροπολογία έχει ψηφιστεί και σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Να διεκδικήσουμε τις θέσεις που έχει ανάγκη ο δήμος στον προγραμματισμό των προσλήψεων. Αυτό είναι το μεγάλο το στοίχημα για να αποκτήσει ο δήμος Αθηναίων το απαραίτητο προσωπικό».