Βρίσκονται ψηλά στην διατροφική πυραμίδα και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι θα πρέπει να τα εντάσσουμε στην διατροφή μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο λόγος για τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα οποία είναι πλούσια σε Ω-3, αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεϊνών και έχουν υπέροχη γεύση.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν τα καταναλώνουμε όσο συχνά θα έπρεπε και αυτό επειδή δεν ξέρουμε πώς να τα μαγειρέψουμε,  μας κουράζει η διαδικασία του καθαρίσματος και δεν γνωρίζουμε από πού να τα προμηθευτούμε, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους.

Εμείς, έχουμε συλλέξει για εσάς tips και συμβουλές για εύκολο μαγείρεμα και έχουμε βρει και τον καλύτερο “αγοραστικό προορισμό”. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα τα μυστικά του καλού μαγειρέματος θαλασσινών και ψαριών.

Γευστικές επιλογές

Τσιπούρα

Δεν θα γινόταν να μην ξεκινούσαμε με το πιο δημοφιλές μεσογειακό ψάρι στην Ευρώπη. Η τσιπούρα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση της σε κάθε γαστρονομική προετοιμασία. Την τσιπούρα την ξεχωρίζουμε από το ασημένιο χρώμα της και το χρυσό τόξο που έχει μεταξύ των ματιών της. Η σάρκα της είναι λευκή και συμπαγής.

Πλούσια σε διατροφική αξία, η τσιπούρα μπορεί να σερβιριστεί με ποικίλους τρόπους: ολόκληρη, καθαρισμένη ή ως φιλέτο, μαγειρεμένη στο φούρνο, στο ταψί, στο grill, στον ατμό.

Λαβράκι

Το λαβράκι είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη γεύση του με πολλούς μάλιστα να το αποκαλούν τον βασιλιά της γεύσης μεταξύ των θαλασσινών. Σε αντίθεση με την τσιπούρα, το λαβράκι διαθέτει πολύ μαλακή και τρυφερή σάρκα.

Τα λαβράκια είναι εύκολα στο μαγείρεμα ειδικά στο φούρνο όπου μπορείτε να τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο και να τα ψήσετε ολόκληρα. Ωστόσο, μετά το ψήσιμο καλό θα είναι να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο και να τα ξαναβάλετε στο φούρνο για λίγα λεπτά ώστε να ροδίσει και να ξεροψηθεί και το εξωτερικό.

Φαγκρί

Μία ακόμη εύγευστη επιλογή για το καθημερινό σας τραπέζι είναι το φαγκρί. Με ζωηρό ασημένιο και κόκκινο χρώμα ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω της εμφάνισής του αλλά και της ωραίας του γεύσης.

Το φαγκρί θεωρείται ψάρι πρώτης ποιότητας και γι’ αυτό συχνά επιλέγεται για τον πάγκο σε εστιατόρια και τροφοδοσίες. Τέλειο τόσο στο φούρνο όσο και στον ατμό, το grill και το τηγάνι, αποτελεί μία τροφή πλούσια σε θρεπτική αξία που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αντί για αλουμινόχαρτο μπορείτε να τυλίξετε το ψάρι με μαρούλι ή λάχανο και να το ψήσετε στο φούρνο.
  • Το μυστικό για ακόμη πιο ωραία γεύση είναι να γεμίσετε την κοιλιά του ψαριού με μερικά απλά και νόστιμα υλικά, όπως σκόρδο, βούτυρο και μπαχαρικά.
  • Μπορείτε να καταλάβετε εάν ψήσατε σωστά το ψάρι, εάν χωρίζεται εύκολα από τα κόκαλά του.
  • Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω ψάρια για να ετοιμάσετε σάλτσες, ζωμούς και πεντανόστιμες ψαρόσουπες.

Οι επιλογές δεν τελειώνουν εδώ! Ιδιαίτερα αγαπητά και δημοφιλή είναι και τα πιο μικρά ψάρια και θαλασσινά. Θράψαλα, μύδια, γαύρος, σαρδέλα και γοπαρέλα επιλέγονται πολύ συχνά λόγω της ευκολίας και της γρηγοράδας στο μαγείρεμά τους. Παράλληλα, αποτελούν γευστική επιλογή για συνοδευτικά μαζί με τσίπουρο και ρακί. Και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε ορισμένες συμβουλές για ακόμη πιο τέλειο μαγείρεμα.

  • Κόψτε τα θράψαλα σε ροδέλες και απολαύστε τα στη σχάρα ή τηγανητά μέσε σε λίγα λεπτά. Μπορείτε επίσης να τα μαγειρέψετε και ολόκληρα γεμιστά με ρύζι, σταφίδες, μυρωδικά και ντομάτα.
  • 3 με 4 λεπτά είναι αρκετά για να αρχίζουν να αχνίζουν τα μύδια.
  • Εμπλουτίστε την γεύση της γοπαρέλας με κάππαρη, μαϊντανό και σκόρδο.
  • Μαρινάτος ή μαγειρευτός, ο γαύρος θέλει 5 λεπτά στο τηγάνι και όχι πάνω από 10 λεπτά στον φούρνο για ευχάριστη «θαλασσινή» γεύση.

Ψάρια και θαλασσινά ΑΒ για σίγουρη και πιστοποιημένη ποιότητα

Μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια για το τέλειο ψάρι, ίσως και η πιο σημαντική, είναι η επιλογή της σωστής πρώτης ύλης. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να επιλέξετε έναν “αγοραστικό προορισμό” που να εμπιστεύεστε, ώστε να είστε σίγουροι για την ποιότητα της τροφής που βάζετε στο πιάτο σας.

Τα προϊόντα της σειράς ΑΒ Επιλογή φέρνουν στο τραπέζι κάθε νοικοκυριού επιλεγμένα προϊόντα, εγγυημένα από τους ειδικούς της ΑΒ! Παρασκευάζονται από τις πιο αγνές πρώτες ύλες, με αυστηρές προδιαγραφές και συνεχείς ελέγχους. Είναι προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που φέρουν την σφραγίδα της ΑΒ, η οποία εγγυάται για την υψηλή ποιότητά τους! Μάλιστα, αξίζει να τονίσουμε ότι τα ψάρια της σειράς έχουν κατακτήσει -από το 2019 έως σήμερα- 7 βραβεία Ανώτερης Γεύσης (Superior Taste Awards).

Για του λόγου το αληθές, και φέτος, 3 ψάρια της σειράς ΑΒ Επιλογή (τσιπούρα, λαβράκι και φαγκρί) βραβεύτηκαν στον διεθνή διαγωνισμό του International Taste Institute (ITI), κατακτώντας συνολικά 6 αστέρια Ανώτερης Γεύσης (Superior Taste Awards).

Επιλέγοντας, λοιπόν, ψάρια και θαλασσινά από την ΑΒ, είστε σίγουροι ότι καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν ελεγχθεί αυστηρά, που ο καθαρισμός, ο τεμαχισμός και η συσκευασία γίνονται κάτω από άριστες συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής και εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφάλειας τροφίμων. 

Παράλληλα, μπορείτε να αποφύγετε και το πιο “δύσκολο” κομμάτι που “συνοδεύει” το μαγείρεμα του ψαριού, δηλαδή τον καθαρισμό του. Γιατί στο self service των ιχθυοπωλείων της ΑΒ, βρίσκετε ψάρια καθαρισμένα, έτοιμα για κατανάλωση, για να γλιτώσετε κόπο και χρόνο από το καθάρισμα και την προετοιμασία τους.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές και εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή ψάρια και θαλασσινά, για να απολαύσετε την υπέροχη γεύση τους και την πλούσια διατροφική τους αξία. Και για να είστε σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων σας, επιλέξτε τα εκλεκτά προϊόντα της ΑΒ.