Τα ολοθούρια, ή όπως αλλιώς είναι γνωστά τα αγγούρια της θάλασσας, που συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα και αποτελούν δόλωμα ταξιδεύουν από τη Λαμία στην… Κίνα, όπου σερβίρονται ως έδεσμα στα πιο ακριβά εστιατόρια, σε πολύ υψηλές τιμές. Πρόκειται για σκουλήκια της θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και για την παρασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων και τα οποία εξάγει στην ασιατική αγορά μια ελληνική εταιρεία με έδρα τη Λαμία.

Του ανταποκριτή μας από το LamiaReport.gr στη Στερεά Ελλάδα

Ο Θεόφιλος Παπαμιχαήλ είναι ένας επιχειρηματίας από την Κάλυμνο, ο οποίος επέλεξε γεωγραφικά τη Λαμία, για να στήσει μια καθετοποιημένη μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας ολοθούριων.

Τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας), που ταξιδεύουν, από τη Λαμία για τις κουζίνες των πιο διάσημων εστιατορίων της Κίνας και άλλων χωρών της Ασίας

Η «Nautilus Seafood» εξάγει ετησίως 50 – 60 τόνους, δύο ειδών ολοθουρίων, που προέρχονται από το Μαλιακό και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική και τα νησιά.

Τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας), που ταξιδεύουν, από τη Λαμία για τις κουζίνες των πιο διάσημων εστιατορίων της Κίνας και άλλων χωρών της Ασίας

Ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα, για τα ολοθούρια ή αγγούρια της θάλασσας, είναι ο Δημήτρης Βαφείδης, στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος έχει ως γνωστικό αντικείμενο την «Βιοποικιλότητα των Θαλάσσιων Βενθικών Ασπόνδυλων και άμεση – έμμεση χρηστικότητά τους».

Τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας), που ταξιδεύουν, από τη Λαμία για τις κουζίνες των πιο διάσημων εστιατορίων της Κίνας και άλλων χωρών της Ασίας

«Στη χώρα μας δεν αναγνωρίζονται ως τρόφιμο»

«Δυστυχώς στη χώρα μας το ολοθούριο είναι δόλωμα και δεν αναγνωρίζεται ως τρόφιμο και αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα….», αναφέρει στο LamiaReport ο καθηγητής.

Ο ίδιος μίλησε για την έρευνα που γίνεται ώστε να εξακριβωθούν τα «μυστικά» που κρύβουν τα σκουλήκια της θάλασσας.