Ο χρόνος για τις φετινές Απόκριες έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα με το Τριώδιο να ανοίγει στις 13 Φεβρουαρίου. Φέτος, είναι η τρίτη χρόνια που οι Απόκριες θα γιορταστούν στη σκιά της πανδημίας.
Το αν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι φετινές καρναβαλικές παρελάσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων είναι κάτι που συζητείται αυτή την ώρα από την επιτροπή των ειδικών αν και μέσω μετάλλαξης Όμικρον, αυτό δε φαίνεται ένα τόσο ισχυρό σενάριο, δεδομένου ότι και ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών είναι υψηλός, με την Ελλάδα να κατέχει έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Από την άλλη, μια πιο λελογισμένη διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων με μέτρα προστασίας δεν φαίνεται να είναι εκτός του ραντάρ της επιτροπής.
Μάλιστα, την ίδια στιγμή μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες άρουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Όπως σας ενημέρωσε και νωρίτερα το Newsbeast, με βάση αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να καταστρώσουν τον οδικό χάρτη μέχρι τις 24 Απριλίου και την περίοδο του Πάσχα, ημερομηνία που μπορεί να φαντάζει μακρινή αλλά οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν στόχο, από έναν ορίζοντα.
«Η τάση των αποφάσεων είναι η επιστροφή στην κανονικότητα»
Μιλώντας στο Newsbeast ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρει τα εξής: «Τα μέλη της επιτροπής συζητάμε σήμερα γι’ αυτό το θέμα. Θα λάβουμε υπ’όψιν μας την ισορροπία που μπορεί να κρατηθεί ανάμεσα στα υγειονομικά ζητήματα, γνωρίζοντας ότι η πανδημία συνεχίζεται και στο γενικότερο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει με το κλείσιμο της κοινωνίας.
Η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη τάση, και αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς, μια επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυτό οφείλεται στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα lockdown και τα μέτρα-οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Και εμείς, εδώ και καιρό σκεφτόμαστε πια να παίρνουμε αποφάσεις με βάση το άνοιγμα των δραστηριοτήτων με έναν λελογισμένο τρόπο».
Έτοιμη να πατήσει το on η Νάουσα
Την ίδια στιγμή, στην πόλη της Νάουσας εκεί που διοργανώνεται ένα από τα πιο παλιά αποκριάτικα έθιμα στην Ελλάδα, οι «Γενίτσαροι και οι Μπούλες», έθιμο του οποίου η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων, οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της επιτροπής.
Ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Καρανικόλας, λέει στο Newsbeast πως κατ’ αρχάς η αίσθηση που έχει ο ίδιος είναι ότι φέτος το κλίμα είναι πιο συναινετικό στο να διοργανωθούν έστω κάποιες εκδηλώσεις. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Αισθάνομαι βέβαια ότι ο μεγάλος φόβος τους είναι η Πάτρα. Ο δικός μας κόσμος πάντως περιμένει πως και πως την απάντηση που θα πάρουμε.
Όταν περπατάω στο δρόμο όλοι οι πολίτες με ρωτάνε: “τι θα γίνει;” Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και περιμένουμε την απόφαση των ειδικών σήμερα ή αύριο. Είμαστε έτοιμοι δηλαδή για το καρναβάλι, οι σύλλογοι αλλά και η δημοτική αρχή. Αν δεν επιτραπεί η αναβίωση του εθίμου θα κάνουμε παράλληλες δράσεις- μικρές εκπαιδευτικές και ψηφιακές εκδηλώσεις. Οι σύλλογοι έχουν ήδη προτείνει δράσεις πιο μικρής κλίμακας.
Ο σύλλογος των Ποντίων για παράδειγμα έχει προτείνει το στήσιμο ποντιακής κουζίνας στην πλατεία της Νάουσας τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, με ατομικές μερίδες κ.τ.λ Ή ένας άλλος σύλλογος έχει ετοιμάσει μια μικρή παράσταση και μπορεί να την παίξει σε ένα σημείο στην πόλη. Πολύ “συμμαζεμένα” πράγματα δηλαδή. Όσο για την επιδημιολογική εικόνα στην πόλη μας, απ ’ο, τι φαίνεται δεν είναι κακή. Για εικόνα σταθερότητας μας μιλούν και από τα τοπικά νοσοκομεία».