Το διάστημα μέχρι το Πάσχα – το τρίτο στην σειρά σε συνθήκες πανδημίας – δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα δυο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια μετάλλαξη, η Όμικρον, η οποία επιμένει να διασπείρεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Με αυτά τα δυο δεδομένα, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να καταστρώσουν τον οδικό χάρτη μέχρι τις 24 Απριλίου, ημερομηνία που μπορεί να φαντάζει μακρινή αλλά οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν στόχο, από έναν ορίζοντα.

Έτσι, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και όπως έχει ήδη μεταδώσει το Newsbeast τους έχει ζητηθεί να εξετάσουν, αν είναι δυνατή η χαλάρωση του μέτρου του επιτρεπόμενου αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα που τώρα είναι στο 10%. Αν τελικά πουν το «ναι» οι ειδικοί, τότε, το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα 14/02 και επί της ουσίας από το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Φεβρουαρίου.

Με μάσκες αλλά όχι αποκριάτικες θα ανοίξει το Τριώδιο

Οι περιορισμοί που έχουν μείνει πλέον είναι ελάχιστοι αλλά τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί στο να επιτρέψουν να ζήσουμε στιγμές από το παρελθόν μέσα στις απόκριες. Το Τριώδιο ανοίγει το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται και μέχρι τότε θα έχουμε εικόνα για το πώς θα το ζήσουμε και φέτος. Η κυβέρνηση φοβάται τις μαζικές συγκεντρώσεις που αναπόφευκτα υπάρχουν στα καρναβάλια αλλά ακόμα όλα είναι ανοικτά. Ίσως σήμερα να γίνει μια πρώτη συζήτηση από τους επιστήμονες.

Ας μην ξεχνάει κανείς ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου που είναι και η κορύφωση, δηλαδή την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, πολλές πόλεις της χώρας περιμένουν με αγωνία να μάθουν αν η τοπική οικονομία θα ζήσει και πάλι τις μαύρες μέρες του 2021 και του 2020.

Πάσχα στην ταράτσα λόγω κορονοϊού

Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Νάουσα, Καστοριά και άλλες πόλεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα περίμεναν κάθε χρόνο αυτές τις μέρες ως αιμοδότες της οικονομίας τους αλλά αυτό και φέτος είναι αβέβαιο.

Πάντως, αυτό που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία οι επιστήμονες είναι ότι με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 100 νεκρούς σχεδόν κάθε μέρα, με τις εντατικές γεμάτες αλλά και με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι μεγάλη και να μένουν πίσω ακόμα και τακτικά χειρουργεία, δεν είναι ακόμα καιρός για να πιστέψουμε ότι η κανονικότητα είναι κοντά.

Επισημαίνουν δε, ότι αν τηρήσουμε έως τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης τα μέτρα έτσι όπως τηρούνται σήμερα, είναι πιθανόν να ζήσουμε ένα Πάσχα που θα θυμίζει τα παλιά.