Συνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νέος νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 1858/2015 αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 για την τακτοποίηση -νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που στόχο είχε την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση και προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην απόφασή τους ότι «από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές».
Οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση. Ωστόσο, ήδη, η επίμαχη διάταξη έχει αντικατασταθεί με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα επίμαχα ακίνητα οπότε δεν υφίσταται θέμα.
Το θέμα των αυθαιρέτων έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ μετά την προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Στην προσφυγή τους χαρακτήριζαν τον επίμαχο νόμο αντισυνταγματικό και αντίθετο με την ΕΣΔΑ, ισχυρισμοί οι οποίοι απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο.