Τουλάχιστον 13 άνθρωποι νεκροί (εννιά άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος) και 63 διασωθέντες (61 άνδρες, 2 γυναίκες) είναι ο νεότερος προσωρινός απολογισμός του δεύτερου ναυαγίου πλοίου που μετέφερε μετανάστες, το οποίο σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής (24/12) βορειοδυτικά της Πάρου, όταν το ιστιοφόρο με περισσότερους από 80 μετανάστες αναποδογύρισε, από ακόμη αδιευκρίνιστη αιτία.
Οι άνθρωποι που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Πάρο.
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα συνεχίζονται.
Το ιστιοφόρο, κατά τις πρώτες πληροφορίες, είχε αναχωρήσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ιταλία.
Οργή Πλακιωτάκη
Νωρίτερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε στα κυκλώματα των διακινητών που δρουν στην Τουρκία, μετά το ναυάγιο στην Πάρο και ενώ είχαν προηγηθεί αυτά σε Αντικύθηρα και Φολέγανδρο.
Στη δήλωσή του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει χαρακτηριστικά:
Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.
Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας.
Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.
Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας.