Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη χώρα συζητήθηκε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που συνεκλήθη με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.
Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία ενημέρωσε για τα σχέδια της κυβέρνησης για το ζήτημα, ενώ απεύθυνε έκκληση προς τους δήμους να υποδείξουν μικρούς και κλειστούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά και χώρους για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας. Παράλληλα ζήτησε από τους δήμους να συμβάλλουν με δικούς τους πόρους και προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν αρχικά οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας.
«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τόνισε ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες μηνύματα απόγνωσης κι αγωνίας από δήμους της χώρας , κυρίως νησιωτικούς και παραμεθόριους, οι οποίοι καλούνται χωρίς επαρκή μέσα και υποδομές, να διαχειριστούν το πρόβλημα της άφιξης σε καθημερινή πλέον βάση, χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Οι άνθρωποι αυτοί , που αποτελούν θύματα αφενός της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τις πολεμικές συγκρούσεις , αφετέρου της εκμετάλλευσης τους από τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων, πλέον φτάνουν κατά κύματα στη χώρα μας και από κει, χωρίς το παραμικρό εμπόδιο, μετακινούνται χωρίς έλεγχο και ουσιαστική καταγραφή των πραγματικών τους στοιχείων στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα πλέον είναι εκρηκτικό και δεν λύνεται με ημίμετρα και ιδεοληψίες που δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί στην πραγματική του διάσταση».
Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη, με σκοπό την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Δεύτερον, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί να μετατεθεί το «μπαλάκι» για την αντιμετώπισή του στους δήμους και τρίτον, οποιαδήποτε πολιτική που εμπλέκει τους δήμους δεν μπορεί να υλοποιηθεί , αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε τα εξής:
«Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
• Θεωρούμε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, μακριά από ιδεοληψίες που μέχρι πρότινος επέτρεπαν σε πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία παράτυπων μεταναστών.
• Το μεταναστευτικό, λόγω του μεγέθους του, αποτελεί ζήτημα τη διαχείριση του οποίου πρέπει να αναλάβει το κράτος , που διαθέτει τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Κι όχι να γίνει «μπαλάκι» στους δήμους.
• Καμία πολιτική που εμπλέκει στη διαχείριση του ζητήματος τους δήμους και προωθείται από την κεντρική εξουσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί , αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού. Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της Αυτοδιοίκησης, η οποία όμως καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
• Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει περιεχόμενο στις εξαγγελίες και το σχέδιο της και να δημοσιοποιήσει άμεσα σε ποιες περιοχές σκοπεύει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τους ειδικούς χώρους διαμονής , από πού θα προέλθει το απαραίτητο για τη στελέχωσή τους προσωπικό, αλλά και πως θα διασφαλισθεί η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής στους χώρους αυτούς ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Αμυγδαλέζας.
• Υποστηρίζουμε ότι καμία νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών δεν μπορεί να λειτουργήσει στα όρια δήμων, αν δεν έχει προηγηθεί καταρχήν ενημέρωση των δήμων, αλλά κι αν δεν έχουν διασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν οι δομές αυτές.
• Ζητάμε παράλληλα να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, με τα πλοία της γραμμής.
• Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο , βάσει του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα.
• Θέλουμε να ενημερωθούμε αν σκοπεύει η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αύξηση της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποστηριχθεί από στελέχη του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο ότι θα απομακρυνθεί το προσωπικό της FRONTEX από τη χώρα.
• Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης στον αγώνα που θα δώσει για αλλαγή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θέτοντας στη διάθεσή της το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει με δήμους της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, θα αναλάβουμε ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του δικτύου μας πρωτοβουλία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής παράτυπων μεταναστών.
• Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να αναλάβουν κι εκείνοι το τμήμα που τους αναλογεί , με βάση αντικειμενικά κριτήρια ( π.χ. ύψος Α.Ε.Π.), στην περίθαλψη και φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των χωρών πρώτης υποδοχής.
Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε στην υπουργό ότι «η Αυτοδιοίκηση της χώρας θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει πράξει καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες μέσα από τις κοινωνικές της δομές» ενώ παράλληλα ζήτησε από την υπουργό να οριοθετηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, να διευκρινιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, καθώς και η διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τους.
Επισήμανε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στήριξη των κοινωνικών δομών, όπως τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ.λπ., να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια».