Στη θλίψη έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία στη Λαμία από το θάνατο της Κατερίνας Αποστολοπούλου, που πέθανε μία μέρα πριν από την ονομαστική της εορτή. Ήταν μητέρα τριών παιδιών και τα τελευταία χρόνια πάλεψε με τη «Νόσο του Κινητικού Νευρώνα».
Η κηδεία της Κατερίνας θα γίνει στις 11:30 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Σπερχειάδα.
Η Κατερίνα, όπως είχε δημοσιευτεί στη σελίδα που δημιούργησαν οι φίλοι της πριν δύο χρόνια, προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό για να τη βοηθήσει στη μάχη της με την ασθένεια και να λάβει θεραπεία στη Γερμανία, και αναδημοσιεύεται από το lamianow, είχε διαγνωστεί με τη «Νόσο του Κινητικού Νευρώνα» τον Ιούνιο του 2018.
Τι είναι η «Νόσος του Κινητικού Νευρώνα»
“Νόσος του Κινητικού Νευρώνα”, ALS, στα αγγλικά (Amyotrophic Lateral Sclerosis). Γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig, ή νόσος του Hawking, από τον πασίγνωστο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ.
Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) είναι μια προοδευτική εκφυλιστική πάθηση των κυττάρων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Ο εγκέφαλος χάνει σταδιακά την ικανότητα του να προκαλέσει και να ελέγξει την κίνηση των μυών και εντέλει οι ασθενείς χάνουν την δυνατότητα να τρέφονται, να μιλούν, να περπατούν, να αναπνέουν. Η ALS δεν επηρεάζει το μυαλό, την προσωπικότητα, την οξύνοια τη μνήμη, την όραση, την όσφρηση, την ακοή ή την αφή. Και αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι. Ενώ έχεις την θέληση να δράσεις, σου λείπει η ικανότητα. Ενώ θέλεις, δεν μπορείς.
Η συχνότητα της νόσου είναι περίπου 3 – 8 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους και με κάπως μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (1,5 προς 1). Η ασθένεια εμφανίζεται στατιστικά συνήθως στην ηλικία των 40 έως 65 ετών και σπανίως πριν από 20 έτη ή μετά τα 70 έτη. Η ALS είναι μία από τις πιο συνηθισμένες, αλλά και σοβαρές, νευρομυικές παθήσεις, που προσβάλλουν τον άνθρωπο και μπορεί να προσβληθούν από αυτήν άτομα όλων των φυλών και εθνικοτήτων. Στην Ελλάδα ο αριθμός ξεπερνά τους 1.200 πάσχοντες.
Η παρηγορητική θεραπεία που συστήνεται στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσματα πάρα τον αργό θάνατο. Ο, τι και να διαβάσετε για αυτή τη νόσο θα σας φανεί εφιαλτικό. Η πρόβλεψη επιβίωσης πολύ φτωχή και η ποιότητα ζωής σε περίπτωση επιβίωσης επίσης εφιαλτική καθώς εγκλωβίζεσαι στο ίδιο σου το σώμα. Επίσης το κόστος για την επιβίωση αυτή, τεράστιο.
To 2014 το «ice bucket challenge» έκανε γνωστή αυτή τη νόσο και πολλοί άνθρωποι μαζί ρίχνοντας παγωμένο νερό στο κεφάλι τους βροντοφώναξαν ότι πρέπει να βρεθεί ένα φως στο πολύ σκοτεινό αυτό τούνελ. Οι δωρεές που ξεπέρασαν τα 115 εκατ. δολάρια, βοήθησαν έτσι ώστε οι ερευνητές να εντοπίσουν την ταυτότητα του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για την εκφυλιστική νόσο.
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και ισχυρή θέληση για να βρεθεί μία ελπιδοφόρα θεραπεία.
Η μάχη της Κατερίνας και ο έρανος για τις θεραπείες στη Γερμανία
Η Κατερίνα ζούσε τον εφιάλτη αυτό κάθε μέρα μαζί με τα 3 παιδιά της περπατούσε μόνο με υποστήριξη, έχασε την κινητικότητα στα χέρια και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει καλά με την ομιλία της.
Η μεγάλη μαχητικότητά της όμως και η τεράστια θέληση της να μην το βάλει κάτω, την οδήγησαν στο να την δεχτούν στo κέντρο Anova IRM στη Γερμάνια (https://anova-irm.com/en/) για μία πρωτοποριακή θεραπεία βλαστοκυτταρων που έως τώρα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Η Κατερίνα έπρεπε να ξεκινήσει τις θεραπείες της στην Γερμάνια το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το ποσό των 60.000 ευρώ που αποτελούσε και τον στόχο του εράνου, αφορά όλες τις θεραπείες και τα σχετιζόμενα με αυτές κόστη.