«Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο μνημείο σε έναν πανέμορφο και πλούσιο τόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί αναλόγως. Να έχει π.χ. περιπάτους, να γίνουν υποδομές. Αυτό είναι η Αμφίπολη. Όλο το υπόλοιπο είναι μια λαχτάρα του κόσμου να βρει τον διάσημο νεκρό», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης. Όπως διευκρινίζει ακόμη, περαιτέρω χρηματοδότηση για την ανασκαφή δεν προβλέπεται – εξάλλου η ανασκαφή έχει βάλει άνω τελεία, έχει τελειώσει στην παρούσα φάση.
«Η ανασκαφέας είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της υπηρεσίας της και τον αρχαιολογικό νόμο, να κάνει μια ανακοίνωση εντός του επόμενου εννεαμήνου. Να μάθει όλη η επιστημονική κοινότητα και η ελληνική κοινή γνώμη ευρύτερα τι έχει βρεθεί στην Αμφίπολη», σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «έχουμε δει ήδη όλα τα ευρήματα: τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, το υπέροχο βοτσαλωτό ψηφιδωτό, τον ταφικό θάλαμο, σκελετούς, κόκκαλα – τέλος στο ανασκαφικό θρίλερ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να δούμε. Φτάσαμε ως την άκρη του ταφικού θαλάμου και δεν βρήκαμε λάρνακα με χρυσή μάσκα για να πούμε ότι βρήκαμε τον τάδε ή τον δείνα βασιλιά».
Ο κ. Ξυδάκης αναφέρεται και στο ζήτημα της διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας πως «είναι ένα ενιαίο σύνολο μεγάλης γλυπτικής, το οποίο θα έπρεπε να είναι ταιριαστό, κοντά, πλάι, και πάνω στο μοναδικό μνημείο του δυτικού πολιτισμού που είναι ο Παρθενώνας. Και εκεί τελειώνει κάθε συζήτηση. Δεν υπάρχουν άλλα επιχειρήματα που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Βρετανοί».
«Ο χρόνος θα αδυνατίζει τα επιχειρήματα της Μεγάλης Βρετανίας», τονίζει και προσθέτει: «Δεν νομίζω ότι θα ωφελήσει σε κάτι ένας δικαστικός αγώνας για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εξέλιξη περιμένουμε από την UNESCO που ανέλαβε να διαμεσολαβήσει ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις απευθύνοντας σχετικό αίτημα στη βρετανική πλευρά».