Για πρώτη φορά ενωμένοι εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που πλήττονται από τον ρατσισμό (ΑΜΕΑ, LGBT, Ρομά, μετανάστες, οροθετικοί, πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, χρήστες ουσιών, θρησκευτικές ομάδες, κτλ) πραγματοποιούν έναν ξεχωριστό περίπατο από τη Βουλή των Ελλήνων έως το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιδοθούν τα αιτήματά τους στη νέα κυβέρνηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων.
«Για πρώτη φορά ενώνονται ομάδες που πλήττονται από τον ρατσισμό. Η νέα κυβέρνηση έχει μια ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελπίζουμε να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία έτσι ώστε να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο» είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Αχμέντ Μοαβία, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της διοργάνωσης. Ο κ. Μοαβία σημείωσε, ότι το τελευταίο διάστημα «υπάρχει αύξηση της ρατσιστικής βίας. Μόνο τον Φεβρουάριο, έγιναν πέντε επιθέσεις. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο και δεν ξέρουμε αν υπάρχουν άλλες».
Για ένταση του φαινομένου το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο οποίος χαρακτήρισε τον αγώνα κατά του ρατσισμού πολυμέτωπο. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος «τον τελευταίο καιρό ξαναέχουμε κρούσματα ρατσιστικής βίας από τάγματα εφόδου. Η Χρυσή Αυγή και οι “διάφοροι” έχουν μια ειδική στρατηγική, σε στιγμές που αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό, προσπαθούν να διεκδικήσουν έναν νέο ζωτικό χώρο, αυτόν που έχασαν εξαιτίας της ποινικής δίωξης που τους επέβαλε η πολιτεία».
Έξυπνη χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, πρόεδρος i-Living – Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, καθώς σε αυτή την εκδήλωση συμμετέχουν όλες οι ομάδες που δέχονται ρατσιστικά πλήγματα. «Η διαφορετικότητα είναι η κοινωνία. Είτε έχουμε κάποια διαφορετικότητα είτε όχι πρέπει να συμμετέχουμε στην εκδήλωση» σημείωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος.
«Για πρώτη φορά τόσες οργανώσεις από τόσο διαφορετικές βάσεις» συμμετέχουν σε μια εκδήλωση τέτοιου είδους κατά του ρατσισμού, υπογράμμισε και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, που συντόνιζε τη συζήτηση. Μαζί τους συμπορεύονται προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον περίπατο συμμετέχουν επίσης, στηρίζοντας την πρωτοβουλία, μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα.