Από 20 έως 40 ημέρες απαιτούνται για την εξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) των αιτημάτων που αφορούν σε περιστατικά, τα οποία εισάγονται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ.
Για την εξέταση των ενστάσεων, απαιτούνται από 2-3 μήνες και αυτό εξαιτίας του ότι δεν μπορούν ιατροί που συμμετείχαν στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή να συμμετέχουν και στη Δευτεροβάθμια.
Η Διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει επίσης, ότι έως τον Μάρτιο του περασμένου έτους, εξαιτίας της πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης των ιατρών-μελών των Υγειονομικών Επιτροπών, συσσωρεύτηκαν 68.000 αιτήματα προς εξέταση.
Σήμερα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Διεύθυνσης Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας και των ιατρών του Ειδικού Σώματος, εκκρεμούν μόλις 6.280 αιτήματα προς εξέταση πανελλαδικά, όταν τα νέα αιτήματα που εισήχθησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός ανέρχονται σε 6.038.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, κατά μέσο όρο εισέρχονται 11.000 νέα αιτήματα ανά μήνα και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για προγραμματισμό τουλάχιστον 1.200 υγειονομικών επιτροπών σε μηνιαία βάση που μπορούν να εξετάζουν από 15.000-19.000 αιτήματα.
Το ΙΚΑ επισημαίνει, ότι στις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα για παρατάσεις ήδη χορηγηθέντων συντάξεων και επιδομάτων, αυτά μπορούν να κατατίθενται τουλάχιστον 2 μήνες προ της λήξης τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη χορήγησή τους.