Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Χθες (3/11) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.150 κρούσματα κορονοϊού και 49 νέους θανάτους, ενώ στους 431 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα. Ειδικοί περιμένουν ακόμη και 1.000 ανεμβολίαστους να μολύνονται σε τρεις μήνες, τονίζοντας παράλληλα πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε».
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκο, το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη, που εφημέρευε χθες, Τετάρτη, θύμιζε νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορονοϊό. Στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση σε κάθε εφημερία 20% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Η ΜΕΘ 15 κλινών έιναι γεμάτη και 5 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ 15 κλινών είναι γεμάτη και 6 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους. Η ΜΕΘ 23 κλινών του «Παπαγεωργίου» είναι επίσης γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς σε προσωρινή ΜΑΦ σε λίστα αναμονής. Η ΜΕΘ 30 κλινών του «Παπανικολάου» επίσης γεμάτη και οι ανάγκες πολλαπλάσιες. Αδειάζει κρεβάτι και την ίδια στιγμή γεμίζει. Στον «Άγιο Παύλο» δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και γέμισαν αμέσως. Στον «Άγιο Δημήτριο» οι 7 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.
«Σε 3 μήνες θα μολυνθούν 1 εκατ. ανεμβολίαστοι»
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε χθες ότι κοντά στο ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν στους επόμενους τρεις μήνες.
Σχολιάζοντας την εκτίμηση αυτή, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ πως «οι προβλέψεις που κάνει ο κύριος Τζανάκης συνήθως πέφτουν μέσα, όπως και ο κύριος Σαρηγιάννης και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα, άρα δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «φαίνεται από τη δυναμική που έχει αποκτήσει και πάλι η πανδημία ότι πάμε προς μεγάλα νούμερα και σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μειωθεί η τάση στους νεκρούς τους επόμενους δυο με τρεις μήνες», πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.
Η τρίτη δόση θα βοηθήσει τους εμβολιασμένους να αποφύγουν κρούσματα και αυτό το 10% να μην εξελιχθεί σε ΜΕΘ και σε θανάτους, συμπλήρωσε. «Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση. Βασικό πρόβλημα παραμένουν όμως οι ανεβολίαστοι», σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.
«Η λύση δεν είναι το lockdown»
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου δήλωσε επίσης στοπν ΣΚΑΪ πως «η λύση δεν είναι το lockdown». «Το θέμα είναι πώς διαχειριστούμε τα άτομα που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό. Πρέπει να τους χειριστούμε ήρεμα χωρίς διάθεση τσακωμού», τόνισε.
Αναφορικά με τις Εκκλησίες, η κ. Γιαμερέλλου επισήμανε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο αν μπήκες στην εκκλησία και έχεις κάνει αντιγονικό τεστ.
«Ψάλτες, ιερείς, επίτροποι πρέπει να κάνουν δυο φορές τη βδομάδα το αντιγονικό. Είναι υποχρεωμένοι εδώ και ένα χρόνο και το κόστος καλύπτει η εκκλησία. Όταν ο ιερέας έχει βάλει σωστά τις αποστάσεις και αερίζεται ο χώρος δεν κινδυνεύεις»
«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Όπου υπάρχει κόσμος που δεν ελέγχεται και υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ανεμβολίαστοι είναι χώρος μετάδοσης του ιού», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος. Και πρόσθεσε : «Να μην μετατρέψουμε τις εικόνες σε φορείς μετάδοσης του ιού».
«Ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε»
Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τόνιζε την ίδια ώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Open πως «είμαστε σε μια φάση έξαρσης της νόσου με μεγάλες και τραγικές συνέπειες. Ξεκινά πάλι σήμερα μία εφημερία με μηδέν κλίνες. Από την Αθήνα ανεβαίνουν εσπευσμένα για να ανοίξουν τις εννέα κλίνες που είναι κλειστές, αυτό θα είναι μία μεγάλη βοήθεια. Εντατικολόγους, έχουμε 17 υποψήφιους που περιμένουν την πρόσληψη στο νοσοκομείο, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Ο Νοέμβρης θα είναι άσχημος, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, λύση είναι οι εμβολιασμοί. «Γυρνάμε γύρω γύρω από το πρόβλημα και δυσκολεύουμε τη λύση. Η λύση είναι οι εμβολιασμοί. Έχουμε πολύ μεγάλη θνητότητα, δεν είναι μόνον τα κρούσματα, εμάς μας ανησυχούν οι προσελεύσεις. Έχουμε ανοίξει και άλλες κλίνες απλές. Η λύση του προβλήματος είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών» είπε.
Ο κ. Καπραβέλος βλέπει lockdown. «Κάνω έκκληση να βρεθεί λύση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας… το lockdown είναι μπροστά μας ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε», τόνισε.
«Χάνουμε εξήντα ανθρώπους την ημέρα κι εμείς τσακωνόμαστε για τα τεστ. Η εξουθένωση είναι τρομερή δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας. Η μετάλλαξη είναι υπερμεταδοτική, θα χτυπήσει πολύ κόσμο. Οι ασθενείς που έρχονται με το 4ο κύμα είναι πιο βαριά. Η αγανάκτηση μου προς την πολιτεία είναι μεγαλύτερη… Για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα μέτρα. Πρέπει να πάρουμε πιο θαρραλέα μέτρα» κατέληξε.
Γεωργαντάς: Μέσα σε τρεις μέρες 60.000 έσπευσαν να κάνουν την α’ δόση
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε στο Open πως «μέσα σε τρεις μέρες 60.000 έσπευσαν να κάνουν την α’ δόση». Συμπλήρωσε ότι από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη υπήρξε μεγάλη κινητικότητα για το εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού αφού σύμφωνα με τον ίδιο την Τετάρτη είχαμε 27.000 ραντεβού ενώ συνολικά το τριήμερο 60.000.
«Μέσα στις δράσεις των επομένων ημερών θα είναι και η αποστολή μηνυμάτων. Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο υγείας», εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς.
Για όσους είναι στην άυλη συνταγογράφηση σημείωσε πως έλαβαν ένα SMS για προτεινόμενο ραντεβού. Τα σχετικά μηνύματα εστάλησαν σε 400.000 άτομα.
«Θα γίνει υπόμνηση στον κόσμο. Είναι μία απλή υπόμνηση γίνεται παντού στον κόσμο, είναι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων», ανέφερε.
Χωρίς ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία ημερομηνία λήξης, θα τοποθετηθεί η επιστημονική κοινότητα».
«Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. Το υπουργείο υγείας θα αποφασίσει σε ποιους θα σταλούν τα SMS», ανέφερε.