Άνοιγμα στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης και του Ωραιοκάστρου κάνουν οι υπεύθυνοι της «ΆΡΣΙΣ» διοργανώνοντας γιορτή γνωριμίας με τους δύο ξενώνες για παιδιά που δεν έχουν υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και αρωγής.
Η «Γιορτή Γνωριμίας» με τους δύο χώρους φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο, τον Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο (Σπίτι της Άρσις) και τον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με στόχο την προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας μέσα από την παρουσίαση των πολιτισμών των παιδιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
«Με αφορμή τη ρατσιστική επίθεση στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων τον περασμένο Ιανουάριο και το πρόσφατο περιστατικό εξαφάνισης από το χώρο φιλοξενίας παιδιών από τη Συρία αποφασίσαμε να κάνουμε άνοιγμα στην κοινότητα, ώστε να έρθει πιο κοντά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η συντονίστρια των Ξενώνων, Ίριδα Πανδίρη.
Η εκδήλωση «Γνωρίστε το Σπίτι μας» ξεκίνησε με την αφήγηση παραμυθιών των χωρών, από τις οποίες προέρχονται τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Ακολούθησε παρουσίαση των δύο Ξενώνων της Άρσις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες στη γιορτή.
Την εκδήλωση στηρίζουν η Ένωση Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου, η οποία με μουσικές και χορούς επαναφέρει μνήμες της προσφυγιάς του τότε και η Μουσική Σχολή «Τομπάζης», που έχει αναλάβει τη μουσική επένδυση.
Επίσης παιδιά του Ξενώνα πήραν μέρος με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς του Αφγανιστάν και ο Σύλλογος Μπιαφρανών παρουσίασε ντοκιμαντέρ και τραγούδια της Μπιάφρα.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Ι. Καποδίστριας, στο Ωραιόκαστρο, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εδέσματα από επτά διαφορετικές χώρες.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι είμαστε όλοι ίδιοι, αν και λίγο διαφορετικοί. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το διαφορετικό, καθώς αν το γνωρίσουμε, θα δούμε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες», υπογράμμισε η κ. Πανδίρη.
Στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται 30 παιδιά, τα περισσότερα πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, τα οποία αναζητούν μια νέα χώρα για να ζήσουν και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά για μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση.
Στον ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο διαμένουν 22 παιδιά και έφηβοι, θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης, τα οποία για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που αναλαμβάνει δράσεις για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.