Πριν από κάποια ώρα, αλαλούμ και μεγάλη ανησυχία επικράτησε για λίγο με την αυτόματη λύση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για σεισμό στη Νάξο. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μίλησε στο Newsbeast για την λάθος καταγραφή του σεισμού.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Η πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμό έντασης 5 Ρίχτερ, 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νάξου σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σεισμός 5.0 Ρίχτερ

Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αντί να εκδώσει αναθεωρημένη λύση για τη σεισμική δόνηση, αφαίρεσε εντελώς τον σεισμό. Σημειώνεται ότι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δεν έδωσε οποιαδήποτε ενημέρωση για σεισμό στη Νάξο.

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης περιγράφει στο Newsbeast τι συνέβη: «Σήμερα είναι μια μέρα όπου στο λόφο των Νυμφών που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουν πέσει πολλοί κεραυνοί λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν κάποια στιγμή οι αντένες του σεισμολογικού δικτύου στο αυτόματο σύστημα.

Τελικά, μπλόκαρε για λίγο ο κεντρικός υπολογιστής του Ινσtιτούτου και έδειξε έναν μικρό σεισμό που έγινε στην Θήβα. Το σύστημα λόγω βραχυκυκλώματος και εξαιτίας του γεγονός ότι κάηκαν κάποιες αντένες, “απέδωσε” τον σεισμό στην Νάξο.

Το λάθος λόγω εξαιρετικά κακών συνθηκών διορθώθηκε άμεσα από τους υπεύθυνους σεισμολόγους της βάρδιας».