Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στη Γεννάδειο Σχολή, η τελετή απονομής των «Ελληνικών Βραβείων 2010 L’Οreal-Unesco για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Τα ετήσια βραβεία, αξίας 10.000 ευρώ το καθένα, που για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στη χώρα μας προκήρυξαν η L’Oreal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unesco, απονεμήθηκαν σε τρεις ελληνίδες ερευνήτριες για τη συνεισφορά τους στην εγχώρια επιστημονική έρευνα.
Βραβεύτηκαν η δρ Ελένη Μακαρώνα, του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η δρ Γεωργία Σαλαντή, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η δρ Χριστίνα Πιπέρη, του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε το 2006 και αποτελεί μέρος του διεθνούς προγράμματος L’Οreal-Unesco, που στηρίζει τις γυναίκες επιστήμονες, ηθικά και οικονομικά, για τη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας.
Το πρόγραμμα επίσης ενισχύει οικονομικά νέες επιστήμονες, με διετείς υποτροφίες 40.000 δολαρίων η κάθε μία, για τη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας.
Τα διεθνή βραβεία -τα μοναδικά στον κόσμο αποκλειστικά για γυναίκες επιστήμονες- απονέμονται κάθε έτος εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών και μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί παγκοσμίως περίπου 1.000 γυναίκες ερευνήτριες.
Στην Ελλάδα από το 2006, που θεσμοθετήθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία, έχουν βραβευτεί 11 ερευνήτριες.
Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται σε ελληνίδες επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 38 ετών, κατόχους διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας.
Την επιλογή των ερευνητριών για το 2010 έκανε μια επταμελής Επιτροπή Κρίσης με πρόεδρο τον Νικόλαο Χατζηχρηστίδη, καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην τελετή παρέστησαν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Η κα Γεννηματά, που απένειμε ένα από τα βραβεία, δήλωσε ότι η γνώση και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτο στην κρίση. «Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς στο υπουργείο Παιδείας, η στήριξη της έρευνας με κάθε τρόπο, έστω με τις μικρές δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή».
Η υπουργός είπε ακόμα πως «μας πληγώνει να ακούμε πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να είναι επιστήμονας στην Ελλάδα και να τα συνδυάζει όλα, αλλά ταυτόχρονα μας πεισμώνει. Έχουμε την αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε και στο υπουργείο Παιδείας, αλλά κυρίως μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τις γυναίκες που είναι στην πρώτη γραμμή, για να μπορέσουμε να τα αλλάξουμε αυτά και να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Γιατί θέλουμε οι νέες και οι νέοι επιστήμονες να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτά τα μυαλά, που ήταν πάντα το πλεονέκτημα του τόπου μας».