Την ώρα που οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση οι Αφγανοί στην Ελλάδα προσπαθούν ακόμα να χωνέψουν το γεγονός ότι η πατρίδα τους, όπως λένε, μετατρέπεται σε μια χώρα φυλακή.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα για τις προθέσεις των Ταλιμπάν αλλά ο πρόεδρος της Αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Ρεζάι Μοχτάρ είναι βαθιά απαισιόδοξος για το μέλλον της χώρας.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Είμαστε επίσημα στη νέα σκληρή εποχή» λέει στο Newsbeast ο Ρεζάι Μοχτάρ και συνεχίζει: « Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει 20 χρόνια μετά τη φυγή τους από την εξουσία. Τώρα, σιγά σιγά, θα αρχίσουν να γίνονται όλα- θα κλείσουν τα ραδιόφωνα και το ίντερνετ και το Αφγανιστάν θα γίνει σαν Βόρεια Κορέα».
Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για το πως θα συμπεριφερθούν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες και αν όπως διατείνονται θα σεβαστούν τα δικαιώματά τους. «Ποιος μπορεί να τους πιστέψει;» αναρωτιέται ο Ρεζάι και προσθέτει: «Θα είναι τραγικά γι αυτές. Ένα πράγμα θέλουν οι Ταλιμπάν από τις γυναίκες- να τις χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τον πληθυσμό τους. Για να κυκλοφορούν οι γυναίκες στο δρόμο επί Ταλιμπάν πρέπει να κρατάνε ένα παιδάκι από το χέρι. Ούτε με τον δεύτερο ξάδελφο σου δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις έξω αν είσαι γυναίκα. Σε σφάζουν».
Οι Αφγανοί στην Ελλάδα πάντως ανησυχούν πιο πολύ από ποτέ για τους δικούς τους ανθρώπους. Όπως λέει ο Ρεζάι: «Όλοι μας οι συγγενείς και οι φίλοι θέλουν να φύγουν. Όμως, τελείωσε και η διαφυγή από το αεροδρόμιο που μετατράπηκε σε νεκροταφείο. Όποιος έφυγε –έφυγε. Αισθανόμαστε ότι οι δικοί μας άνθρωποι θα ζουν πια σε σπίτι φυλακή.
Κατ αρχάς, μας ανησυχεί ότι συνεχίζουμε να μην έχουμε κανένα νέο για τους κοντά 20 πολίτες του Αφγανιστάν που εργάστηκαν επί μία δεκαετία ως διερμηνείς της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης η οποία επιχειρούσε στη χώρα μαζί με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ. Οι συγκεκριμένοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα τους χορηγούνταν άσυλο στην Ελλάδα αλλά παραμένουν εκεί και μάλιστα είναι στόχος για τους Ταλιμπάν. Και υπάρχουν και άλλοι που συνεργάζονταν με το στρατό στο κομμάτι των logistics, ως οδηγοί κ.τ.λ . Όλοι μαζί φτανουν τους 60.
Αγνοείται επίσης και η τύχη των δέκα Αφγανών που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα και είχαν πάει στη χώρα το καλοκαίρι για να δουν τις οικογένειες τους και τελικά εγκλωβίστηκαν εκεί. Έχω πολλές φορές ζητήσει να δω τον κο Δένδια για το ζήτημα αλλά δεν με έχει δεχθεί. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν φαίνεται να κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία πρόλαβε και πήρε 2600 Αφγανούς. Η Γερμανία είπε ότι θα πάρει 40.000. Στην Αυστραλία ο κόσμος ξεσηκώθηκε και ζήτησε τουλάχιστον 20.000 Αφγανοί να πάρουν βίζα για τη χώρα. Ο Καναδάς, επίσης ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσε ότι θα πάρει 20.000 Αφγανούς. Στην Ελλάδα ακούστηκε ότι θα έρθουν 300 άτομα αλλά εγώ μόνο μια επταμελής οικογένεια ξέρω ότι έφτασε. Δεν είναι δικαιολογία πάντως ότι η Ελλάδα έχει πολλούς Αφγανούς. Είμαστε 40.000 περίπου στην Ελλάδα– 15.000 είμαστε αυτοί περίπου που έχουμε άσυλο και οι υπόλοιποι 25.000 αιτούντες».
Όσο για τον τρόπο που κατέρρευσε η Αφγανική κυβέρνηση ο Ριζάι λέει πως οι Αφγανοί είναι ακόμα πολύ θυμωμένοι με τον τρόπο που έγινε αυτό. «Δεν το περιμέναμε ότι θα συμβεί. Η Αμερική είχε πει ‘θα φύγουμε’, αυτό το ξέραμε, δεν είχε πει όμως: ‘θα δώσουμε τη χώρα στους Ταλιμπάν’. Οι προδότες τη δώσαν. H αφγανική κυβέρνηση συνεργάστηκe με τους Αμερικάνους σε αυτή τη διπλή προδοσία.
Άλλωστε, από ποιους χρηματοδοτούνται οι Ταλιμπάν; Από τους Αμερικάνους και τους Πακιστανούς. Η Αφγανική κυβέρνηση ποια ήταν; Από τους Αμερικάνους δημιουργημένη κι αυτή. Μέσα σε μια νύχτα έγινε η προδοσία. Μέχρι και την τελευταία στιγμή περιμέναμε να ρίξουν οι Αφγανοί στρατιώτες έστω και μια σφαίρα αλλά αυτό δε συνέβη.
Η φυλή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Χαζάρα, μια φυλή με περισσότερα από 5.000 χρόνια ιστορίας. Αυτό που τους συμβαίνει είναι γενοκτονία. Εδώ και 20 χρόνια αυτοί οι άνθρωοι ξεκληρίζονται συστηματικά.
Μόνο η κοιλάδα της Πανσίρ δεν θα περάσει εύκολα στα χέρια των Ταλιμπάν. Είναι σαν μια Ελβετία μέσα στο Αφγανιστάν αυτή η περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να μπει εύκολα. Αυτό που φαίνεται όμως να συμβαίνει είναι πvς θα φουντώσει ο εμφύλιος στη χώρα, ανάμεσα στις ομάδες των τζιχαντιστών ενώ η αντίσταση θα συνεχιστεί στην κοιλάδα του Πανσίρ. Το IS–K δεν θέλει τους Ταλιμπάν κι αντίστροφα. Η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου σταθερή».