«Όχι» είπε ο δήμος Μετεώρων στο καλλιτεχνικό δρώμενο της «Μικρής Αμάλ», της μαριονέτας που απεικονίζει μια προσφυγοπούλα και η οποία περνάει από 70 πόλεις της Ευρώπης.
Πρόκειται για την πρωταγωνίστρια του κουκλοθεάτρου «The Walk», το οποίο ξεκίνησε τις παραστάσεις στις 27 Ιουλίου 2021 στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα της Συρίας, με στόχο να θυμίσει το δράμα των προσφύγων που συχνά ξεχνιέται εν μέσω κορονοϊού.
Σε συνεδρίασή του, το βράδυ της Δευτέρας 23/8, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο “The Walk” (μαριονέτα Αμάλ) – άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι» στις 29 Αυγούστου, «Όχι κατά πλειοψηφία» με 17 όχι και 5 ναι, όπως μεταδίδει το Grtimes.gr.
Τι αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μετεώρων για την Αμάλ (από το 1:41:40 και έπειτα):
Ο σοβαρότερος λόγος, όπως αναφέρθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του δήμου της απόφασης ήταν η πανδημία, καθώς σύμφωνα με τον δήμο Μετεώρων θα αποτελούσε εστία μετάδοσης του κορονοϊού.
Ωστόσο, όσοι διαφωνούν με το δρώμενο κάνουν λόγο για «μουσουλμάνα κούκλα» και για «ισλαμικό ομοίωμα» που λειτουργεί ως «δόλωμα» των ΜΚΟ με σκοτεινά κίνητρα. Η αρχική αντίδραση της τοπικής αρχής ήταν ότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη αίτηση από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, γεγονός που δεν την συνιστούσε άκυρη καθώς χρειαζόταν άδειες από φορείς της περιοχής.
Στην επίσημη αίτηση δε, που εστάλη στον δήμο Μετεώρων από την Polyplanity Productions την διοργανώτρια εταιρία, αναφέρεται πως υπάρχει σχετική άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, σύμφωνα με την τοπική σελίδα.
«Είμαστε θρησκευτικός προορισμός»
Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μετεώρων Θεόδωρο Αλέκο, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις, επανέλαβε την αρχική τοποθέτησή του, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Συγκεκριμένα ο κ. Αλέκος είχε δηλώσει: «Ανησύχησα όταν έμαθα από τα τοπικά μέσα για τον ερχομό της Αμάλ, γιατί ένα ομοίωμα μουσουλμάνας κόρης έρχεται στην περιοχή μας. Για λόγους θρησκευτικούς, επειδή είμαστε μια περιοχή όπου βρίσκονται τα Μετέωρα, η μοναστηριακή πολιτεία, η πόλη και ο δήμος μας είναι θρησκευτικός προορισμός, είμαστε αντίθετοι στο να έρθει η συγκεκριμένη μουσουλμάνα κούκλα».
«Ο δήμαρχος πρέπει να προσέχει την υγεία των δημοτών του και η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να γίνει μια τέτοια εκδήλωση». Ξεκάθαρος ήταν όμως ο κ. Αλέκος στο ότι «ο ίδιος, το δημοτικό συμβούλιο αλλά και η πολίτες της Καλαμπάκας δεν είναι ρατσιστές και μισαλλόδοξοι όπως χαρακτηρίστηκαν από μέσα ενημέρωσης και τοπικούς φορείς τις προηγούμενες ημέρες όταν πήρε δημοσιότητα το θέμα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την άποψη μέρους της τοπικής κοινωνίας αλλά και μελών του δημοτικού συμβουλίου ότι η κούκλα Αμάλ είναι ένα είδος «δούρειου ίππου» και ότι πίσω της κρύβονται υπόγεια συμφέροντα ΜΚΟ, ο δήμαρχος είπε πως είναι ενήμερος για τις συγκεκριμένες απόψεις, αλλά δεν θα ήθελε να τις σχολιάσει.