Με την πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα της πανδημίας να αυξάνεται σημαντικά και τον ρυθμό εμβολιασμών να παρουσιάζει κάμψη λόγω καλοκαιριού επανέρχεται στο προσκήνιο ο σχεδιασμός του Μαξίμου για το πλαίσιο της καθημερινότητάς μας από τον Σεπτέμβριο, οπότε και επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Και μπορεί ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες να ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η χώρα δεν αντέχει ένα ακόμη οριζόντιο lockdown, ωστόσο ήδη σε Ηράκλειο και Χανιά έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα τύπου Μυκόνου, καθώς τα κρούσματα αυξάνουν απειλητικά λόγω χαλαρότητας των τουριστών.
«Δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown, αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απηύθυνε κάλεσμα στους νέους που θα γυρίσουν από διακοπές να κάνουν τεστ και να μην έρθουν σε επαφή με παππούδες-γιαγιάδες και ανεμβολίαστους για μία εβδομάδα τουλάχιστον.
«Βράζουν» τα νησιά
Ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν πολλά νησιά και ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο και το νέο κύμα των τουριστών βρίσκεται ήδη στα λιμάνια και τα αεροδρόμια για τις διακοπές τους. Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού ξεπέρασε για μια ακόμη ημέρα τα 500 περιστατικά το τελευταίο 24ωρο καθώς, παρά τα περιοριστικά μέτρα, Χανιά και Ηράκλειο εξακολουθούν να καταγράφουν ανοδική πορεία. Για την Ρόδο ανακοινώθηκαν 118 περιστατικά, ενώ αυξημένος ήταν και ο αριθμός στην πυρόπληκτη Εύβοια, με 88 μολύνσεις. Επίσης, 42 κρούσματα ανακοινώθηκαν στη Νάξο, 30 στην Πάρο και 23 στη Μύκονο. Τις υγειονομικές αρχές προβληματίζει το «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC στον οποίο βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας.
Συναγερμός για τα πανηγύρια
Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στο επιτελείο του υπουργείου Υγείας και για τα πανηγύρια λόγω του συγχρωτισμού και της μη τήρησης των μέτρων προστασίας από τους παρευρισκόμενους. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και τα πρόστιμα για τους παραβάτες τσουχτερά όπως διαμηνύει η Πολιτική Προστασία, καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ της 16ης Ιουλίου τα πανηγύρια επιτρέπονται χωρίς όμως χορό, δηλαδή με καθήμενους, ενώ ζητείται η εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας.
Αυστηρά μέτρα στους κλειστούς χώρους
Σε λίγες ημέρες αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία των κλειστών χώρων με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι έχουν δοθεί ήδη δείγματα γραφής, συνεπώς δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με το ποιος θα μπορεί και ποιος όχι να μπαίνει σε κλειστούς χώρους, όταν πέσουν οι θερμοκρασίες. Ήδη στα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται η είσοδος των ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους, γεγονός που δεν έχει γίνει ακόμα ιδιαίτερα αισθητό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Συνεπώς, όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται θα απομονώνονται με ένα τρόπο και δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν στιγμές διασκέδασης εύκολα.
Αντίστροφη μέτρηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Μπορεί στις προθέσεις της κυβέρνησης να μην είναι μέχρι στιγμής η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλους κλάδους πέραν των εργαζομένων στις δομές υποστήριξης ηλικιωμένων και των υγειονομικών, ωστόσο όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει πλέον για να προσέλθουν στην εργασία τους να υποβάλλονται συχνά σε διαγνωστικά τεστ, συνεπώς υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους αλλά και να αφιερώνουν χρόνο για την εν λόγω διαδικασία.
Τέλος, επείγουσα επιστολή προς τους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και Μονάδων Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων εργάζονται στο σύστημα υγείας έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, όσοι εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας υποχρεούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται η αναπλήρωσή τους.