Έναν ρωσικό ιπτάμενο γίγαντα έχουν ως σύμμαχο οι ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται ανά την Ελλάδα, όπως στη φωτιά της Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για το θηριώδες αμφίβιο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Beriev Be – 200, το μοναδικό στο είδος του, που διαθέτει… οκτώ δεξαμενές.
Το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη φωτιά της Βαρυμπόμπης και κάθε φορά που πετούσε πάνω από τη φωτιά ήταν σαν να εφορμούσαν πολλά Canadair μαζί, αφού έριχνε σε κάθε πτήση του… 12 τόνους νερού!
Η υδροληψία του γίνεται από τις γύρω θάλασσες ή λίμνες και απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική καθώς το θηριώδες αεροσκάφος κατεβαίνει προς την επιφάνεια του νερού με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα. Εν συνεχεία ο πιλότος ανοίγει με ένα κουμπί τους μηχανισμούς υδροληψίας ενώ το αεροπλάνο γλιστράει πάνω στην επιφάνεια του νερού με ταχύτητα 150 – 190 χιλιόμετρα την ώρα.
Μέσω μηχανισμών, το νερό μεταφέρεται σε δεξαμενές που αντλούν τον απίστευτο όγκο του περίπου ενός τόνου το δευτερόλεπτο! Που σημαίνει ότι γεμίζει τις δεξαμενές του σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα.
Το Beriev Be – 200 έχει αναπτυχθεί από την ρωσική εταιρεία Beriev Aircraft Company για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα αχανή δάση της εν λόγω χώρας, ωστόσο αποδεικνύεται στρατηγικής σημασίας και στις δικές μας κατασβέσεις. Έκανε την πρώτη του πτήση στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 από το αεροδρόμιο της Irkutsk Aviation and Production Company και στις 10 Σεπτεμβρίου του 1999 πραγματοποίησε την πρώτη του απογείωση από το νερό (αποθαλάσσωση) στο Ταγκανρόγκ της Μαύρης Θάλασσας.
Πρώτος πελάτης του Be-200 υπήρξε το Ρωσικό Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων το οποίο παράγγειλε επτά αεροσκάφη της έκδοσης Be-200ChS, για την ανάληψη αποστολών εναέριας πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης, αεροδιακομιδής ασθενών και μεταφοράς φορτίου.
Το δεύτερο Be-200 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Irkutsk Aviation and Production Company στις 27 Αυγούστου 2002. Όπως και αυτό που μας έστειλε η ρωσική κυβέρνηση, προωθείται από δύο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής, τύπου D-436TP με μέγιστη ώση 15000 kg.
Επίσης το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με βοηθητικό ηλεκτροπαραγωγό στοιχείο (APU) τύπου TA12-60. Για καλύτερο έλεγχο των κινητήρων μάλιστα, υπάρχει και ψηφιακό σύστημα ελέγχου.