Υπ’ ατμόν συνεχίζουν να βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές λόγω της «έκρηξης» των κρουσμάτων και της αύξησης κατά 25% των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στις εντατικές τις τελευταίες ημέρες, που προκαλούν νέες πιέσεις στο σύστημα υγείας μετά τη σταθεροποιητική πορεία των τελευταίων 2 μηνών.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η κατάσταση δυσκολεύει από πλευράς πολιτικής διαχείρισης ολοένα και περισσότερο, καθώς οι τουριστικές περιοχές «βράζουν» στην κυριολεξία από κρούσματα, ενώ οι Έλληνες – στην πλειοψηφία τους – επιστρέφουν με τον ιό στις αποσκευές τους, καθιστώντας όχι μόνο για τον Αύγουστο αλλά και τους επόμενους μήνες επίφοβους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τα επιβαλλόμενα μέτρα που θα απαιτηθεί να ληφθούν με έμφαση στους ανεμβολίαστους, εάν η επιδημιολογική κατάσταση αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μετάλλαξη Delta που πλέον κυριαρχεί σε 8 από τις 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας χτυπά κυρίως όσους δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν και προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στις υγειονομικές αρχές.
Ποιοι παράγοντες «κοκκίνισαν» τον επιδημιολογικό χάρτη
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει «κοκκινίσει». Η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ενώ οι μόνες περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» είναι η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ποιοι όμως ευθύνονται για την εκρηκτική κατάσταση σε επίπεδο κρουσμάτων; Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ανεμβολίαστοι και οι νέοι άνω των 18 ετών οι οποίοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά μετατρέπονται σε κινητές «υγειονομικές βόμβες» και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε επίπεδο ιχνηλάτησης, προκειμένου να μπει εγκαίρως φρένο στη διασπορά.
Ίος και Μύκονος μια ανάσα από το lockdown
Ήδη, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και μίλησε για επαναφορά ορισμένων αποδοτικών μέτρων. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους στα νησιά που βρίσκονται μια ανάσα από την επιβολή νέων περιορισμών. Να σημειωθεί δε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε ήδη στην Γαλλία.
Εκτός όμως από την επαναφορά της μάσκας, στο lockdown που είχε εφαρμοστεί έως και την περασμένη Δευτέρα στην Μύκονο ίσχυαν τα εξής:
- νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (από 1 π.μ. έως 6 π.μ.)
- απαγόρευση της μουσικής όλο το 24ωρο.
Στο «μικροσκόπιο» άλλα έξι νησιά
Υπάρχουν ωστόσο και άλλα έξι νησιά που «φλερτάρουν» με μέτρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά είναι τα εξής:
- Ζάκυνθος
- Τήνος
- Λευκάδα
- Σαντορίνη
- Πάρος
- Ρόδος
Σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο.
Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης
Την ίδια ώρα ο 15αύγουστος είναι η ημερομηνία ορόσημο από τους ειδικούς για την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας. Ήδη σε Ίο και Πάρο τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία.
Ειδικότερα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται καθημερινά σε Ίο και Πάρο, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Στην Ίο συγκεκριμένα πήραν εντολή και αναμένεται να μεταβούν άμεσα 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής. Τη διοίκηση της έκτακτης αστυνομικής δύναμης θα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Αποστολή των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι η διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού και γενικά η τήρηση της τάξης.
Αποστολή των «μυστικών» αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας είναι να ελέγξουν κατά πόσον οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και του τουρισμού ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη παρουσία επισκεπτών στα καταστήματά τους.
Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και στην Πάρο, όπου επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία.