Αντιδράσεις, ερωτήσεις και φυσικά απορίες έχουν φέρει οι συζητήσεις που γίνονται αναφορικά με την επιστροφή των μασκών στους εξωτερικούς χώρους. Η αύξηση που καταγράφεται στα κρούσματα αλλά και η ιδιαιτέρως επιθετική μετάλλαξη Delta έχει προκαλέσει στους επιστήμονες έντονη ανησυχία.

Παράλληλα οι συζητήσεις που έχουν πάρει τη μορφή «καταιγίδας» κλιμακώθηκαν ακόμη περισσότερο όταν o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αποκάλυψε πως «η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».

«Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η Επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η Επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους» ισχυρίστηκε τη Δευτέρα (5/7) ο Νίκος Σύψας.

«Ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να μολυνθεί και έχει ελάχιστη πιθανότητα να μολύνει άλλους. Ένας ανεμβολίαστος μπορεί να μολύνει 8 ανθρώπους. Σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. Θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα. Όλα εξαρτώνται από την πίεση του συστήματος υγείας» είπε και ανέφερε ότι θα ήταν καλό η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα.

Λίγο μετά από τις δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε τα λεγόμενά του αναφέροντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι: «Δεν υπάρχει καμία απόφαση χωρίς να ρωτηθεί η Επιτροπή. Δεν ισχύει αυτό»

«Καμία απόφαση υγειονομικού χαρακτήρα δεν έχει ληφθεί χωρίς απόφαση της Επιτροπής» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Κικίλιας: Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο

Το πρωί της Τρίτης (6/7) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν θέλησε να πάρει θέση αναφορικά με την επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί.

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε:  «Άλλο δεν φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά».

Γώγος: Μπορούμε να φοράμε τη μάσκα όπου έχει συνωστισμό

Για τις μάσκες και το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το εάν η Επιτροπή των ειδικών είχε πει να τις βγάλουμε μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Η Επιτροπή αποφάσισε ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, δηλαδή περίπου 45% εμβολιασμένους από το σύνολο πληθυσμού, τα δεδομένα της διασποράς και ότι είναι καλοκαίρι και έχει 40 βαθμούς, “μπορούμε όταν περπατάμε μόνοι μας να μην φοράμε την μάσκα και να την φοράμε όπου έχει συνωστισμό”. Το είπε και η κ. Παπαευαγγέλου, έχουμε την μάσκα στο τσεπάκι μας και την βάζουμε όπου υπάρχει συνωστισμός» επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας στον ΑΝΤ1.

Λινού: Η μάσκα δεν κοστίζει, η τήρηση των αποστάσεων δεν κοστίζει

«Η μάσκα δεν κοστίζει, η τήρηση των αποστάσεων δεν κοστίζει. Χρειάζεται γρήγορα να πάρουμε μέτρα, γιατί το Σεπτέμβριο τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία» διαμήνυσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο Mega την Τρίτη (6/7) για το αν κινδυνεύουμε από τη μετάλλαξη Delta είπε: «Κινδυνεύουμε αν δεν προωθήσουμε ταυτόχρονα και τον εμβολιασμό και την εφαρμογή μέτρων προστασίας. Η μετάλλαξη Delta έχει διπλάσια δυνατότητα μετάδοσης από την αρχική. Ουσιαστικά είμαστε όπως στην αρχή της πανδημίας και έχουμε αρχίσει και δεν εφαρμόζουμε μέτρα που δεν κοστίζουν».

Αναφερόμενη επίσης στο αν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νέο lockdown υπογράμμισε: «Ελπίζω όντως να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Πιστεύω ότι όλοι συμπολίτες μας θα πάρουν μέτρα. Το αν θα γίνουν τοπικά lockdown θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Τώρα παλεύουμε για να μην έχουμε έξαρση πουθενά. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα ψυχικής υγείας».