Διχασμένοι μοιάζουν οι σεισμολόγοι, λίγες ώρες μετά τις δύο δυνατές σεισμικές δονήσεις που εκδηλώθηκαν στον Ευβοϊκό Κόλπο, σχετικά με το αν ο διπλός σεισμός ήταν ο κύριος ή υπάρχει ενδεχόμενο να μην έχει εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια και να ακολουθήσει μεγαλύτερη δόνηση στην περιοχή.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από τη μετασεισμική ακολουθία τείνει να πιστεύει πως ήταν ο κύριος σεισμός. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν εκδηλωθεί περίπου 50 μετασεισμοί με μεγέθη έως 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, καθώς χρειαζόμαστε ακόμα στοιχεία. Ωστόσο η εικόνα από τους μετασεισμούς είναι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δηλώνει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι παραπάνω από πιθανό να πρόκειται για το κύριο σεισμό», αναφέρει στην εφημερίδα και εξηγεί ότι οι σεισμολόγοι δυσκολεύτηκαν να προσδιορίσουν το ρήγμα από όπου προήλθε ο σεισμός καθώς τα υποθαλάσσια ρήγματα του βόρειου Ευβοϊκού είναι πολλά και το μέγεθος της δόνησης δεν ήταν τόσο μεγάλο ώστε να καταγραφεί το ρήγμα με ακρίβεια από την πρώτη στιγμή.
Την ανησυχία του εκφράζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι μετασεισμοί (όπως είχαν εκδηλωθεί μέχρι χθες το βράδυ) δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Όπως ανέφερε, το πλήθος των μετασεισμών δεν είναι αρκετό για να καταλήξουν στο συμπέρασμα για τον κύριο σεισμό.
Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, που δηλώνει πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί τα επόμενα 24ωρα. Ο ίδιος σημειώνει πως εκεί που πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι πολίτες είναι στην αντισεισμική θωράκιση των σπιτιών τους καθώς η Ελλάδα είναι μια έτσι κι αλλιώς σεισμογενής χώρα.