«Απέναντι στις διακρίσεις και στη βία που στρέφεται κατά των γυναικών, είτε αυτή ασκείται σε εργασιακούς χώρους, είτε στον δημόσιο διάλογο, είτε στο ίδιο το σπίτι των θυμάτων, πολιτεία και κοινωνία οφείλουν ‘συστρατευμένες’ να υψώσουν ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας, προστατεύοντας όχι μόνο όσες υπέστησαν κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά και εκείνες που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.
Η ελληνική κοινωνία, σημειώνει το ΥΠΕΡΓ, «είναι πιο ώριμη από ποτέ, αποδεικνύοντας καθημερινά τη μηδενική ανοχή της σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Δίπλα σε αυτήν, η πολιτεία έρχεται να προσθέσει μία σειρά μέτρων και δράσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενημερωτικά, αποτρεπτικά, αλλά και προστατευτικά για κάθε γυναίκα».
Ανάμεσα σε αυτά, τονίζει, βρίσκεται το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, που περιλαμβάνει:
Συμβουλευτικά Κέντρα, σε όλη την Ελλάδα, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής και νομικής στήριξης.
Ξενώνες Φιλοξενίας, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.
Την εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν για συμβουλές τόσο τα ίδια τα θύματα, όσο και πρόσωπα από το κοντινό τους περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πως μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών στο e-mail: [email protected].
«Ούτε ένα λεπτό για χάσιμο»
Στο ίδιο πλαίσιο, συμπληρώνει, από την ελληνική κυβέρνηση δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα metoogreece.gr, όπου συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας, καθώς και οι δράσεις καταπολέμησής τους.
Παράλληλα, σε πλήρη εφαρμογή βρίσκονται οι διατάξεις της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», όπως είναι ευρύτερα γνωστή, αποτελεί το πρώτο, διεθνώς, νομικά δεσμευτικό κείμενο που προωθεί μια ολοκληρωμένη και εναρμονισμένη απάντηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά και ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Στα θέματα έμφυλων διακρίσεων, παρενόχλησης και ενδοοικογενειακής βίας δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Κάθε λεπτό που περνάει μπορεί να δημιουργήσει ακόμη ένα θύμα», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε καμία γυναίκα να αισθάνεται μόνη. Η Πολιτεία στέκεται δίπλα τους. Το μόνο που ζητάμε είναι να μην φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια ή να καταγγείλουν περιστατικά παρενόχλησης και βίας».