Πενήντα προσφυγόπουλα από το κέντρο φιλοξενίας της Ριτσώνας βρέθηκαν σήμερα στο Καλλιμάρμαρο, προκειμένου να ξεναγηθούν στον τόπο, όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, και να έρθουν σε επαφή με αθλήματα του στίβου, με την καθοδήγηση σπουδαίων αθλητών. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Kids Love Sports», το οποίο υλοποιεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, έμαθαν για την ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου, δοκίμασαν αγωνίσματα και στο τέλος έλαβαν μετάλλια και αναμνηστικά δώρα. Δήλωσαν χαρούμενα και συγκινημένα ταυτόχρονα, αναφέρει το ΑΠΕ.
Ανάμεσα στους αθλητές που υποδέχθηκαν τα παιδιά στο Καλλιμάρμαρο ήταν ο Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, Γιώργος Τζελίλης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει «εμπειρία ζωής» τη σημερινή διοργάνωση. «Έχω υπάρξει και ο ίδιος προσφυγόπουλο και ξέρω και κατανοώ πολύ καλά τα παιδιά αυτά. Κάποτε κάποιος μου έδωσε ένα ποτήρι νερό και πρέπει τώρα να το ανταποδώσω», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Θεωρώ ότι το να ασχοληθείς με τον αθλητισμό δεν σημαίνει μόνο να είσαι αθλητής ή προπονητής, αλλά να μαθαίνεις τον αθλητισμό στα παιδιά αυτά που δεν είναι στα σπίτια τους, γι’ αυτό το κάνω με χαρά». Καθότι, όπως επισημαίνει ο κ. Τζελίλης, «το Α και το Ω για τους πρόσφυγες είναι η πρώτη εντύπωση όταν πηγαίνουν σε μια άλλη χώρα, το πώς θα τους φερθούν», εκφράζει την ανάγκη περισσότεροι φορείς, εκτός από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, να κάνουν «περισσότερα πράγματα γι’ αυτά τα παιδιά για να έχουν την καλή εικόνα της Ελλάδας και να μάθουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της».
Η Εύα Μέλλου, υπεύθυνη του προγράμματος «Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» της μη κυβερνητικής οργάνωσης SolidarityNow για τις δομές της Νότιας Ελλάδας εξηγεί ότι σταδιακά όλα τα παιδιά της δομής θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Τα πρώτα 50 παιδιά που επισκέφθηκαν το Καλλιμάρμαρο επιλέχθηκαν γιατί «είναι παιδιά που δεν έχουν καταφέρει να πάνε ούτε μία ημέρα σχολείο από τον Ιανουάριο του 2020. Ξεκινήσαμε από τα παιδιά αυτά για να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκτεθούν στον έξω κόσμο και να πάρουν ερεθίσματα», όπως λέει. Σύμφωνα με την κ. Μέλλου, από τα περίπου 550 παιδιά σχολικής ηλικίας της δομής, μόλις πολύ πρόσφατα 100 παιδιά Δημοτικού και 100 παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο «και αυτό σημαίνει ότι πολλά δεν πηγαίνουν ακόμα», καθώς δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς τους στις σχολικές δομές της περιοχής. Η οργάνωση SolidarityNow υλοποιεί εντός της δομής της Ριτσώνας από τον Απρίλιο του 2019 πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Unicef και με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά ηλικίας 6-17 ετών κάνουν μαθήματα αγγλικών, ελληνικών και μαθηματικών και ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες.
Τα παιδιά κατά την επίσκεψή τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο συνόδευαν τρεις γονείς. Ο Σερεμόν είναι πατέρας τριών παιδιών και συμμετείχε στην εκδρομή μαζί με τα δύο από τα παιδιά του, ηλικίας έξι και επτά ετών. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει την επίσκεψη αυτή «πολύ ωραία εμπειρία προκειμένου τα παιδιά να έχουν επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό». Η επίσκεψη, όπως λέει, ήταν ενδιαφέρουσα και για τον ίδιο, ο οποίος δεν είχε ξανά στο παρελθόν την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό. Εκπροσωπώντας την κοινότητα των Κονγκολέζων στη δομή, ο Σερεμόν ζήτησε όλα τα παιδιά της δομής «να μπορέσουν να ζήσουν αυτή την εμπειρία».
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Kids Love Sports» 4.000 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από δομές φιλοξενίας προσφύγων της Αττικής και των γειτονικών νομών και από δημοτικά σχολεία που βρίσκονται κοντά στις δομές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους επόμενους 22 μήνες το Παναθηναϊκό Στάδιο, να μάθουν για τις αξίες του αθλητισμού και να έρθουν σε επαφή με αθλήματα με τη βοήθεια επαγγελματιών αθλητών. Μέσα από τις επισκέψεις αυτές η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δηλώσει την πρόθεση να υποστηρίξει στη συνέχεια περαιτέρω παιδιά που έχουν ταλέντο στον αθλητισμό. Όπως εξηγεί η διαχειρίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γεωργία Παπαθανασίου, είναι σημαντικό το ότι η δράση απευθύνεται και σε Ελληνόπουλα και σε παιδιά προσφύγων, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους.
Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, φοιτητές ΤΕΦΑΑ θα βρεθούν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων προκειμένου να οργανώσουν αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Τέλος, ο στόχος είναι να εκπαιδευτούν μεγαλύτεροι σε ηλικία πρόσφυγες, προκειμένου να οργανώνουν αθλητικές δραστηριότητες σε τακτική βάση στις δομές.