Με γραπτή άδεια εισαγγελέα και εφόσον «υπάρχει θέμα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του κατηγορούμενου μπορεί να έρθει σε επαφή υπάλληλος της ΕΥΠ με κατηγορούμενο», σύμφωνα με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Παρασκευαίδη στην οποία προχώρησε με αφορμή ερώτημα του Λιμενικού.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ανάβει το πράσινο φως ώστε η ΕΥΠ να λαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Πυροσβεστικές, Δασικές κ.λπ. αρχές κατά την διενέργεια προανακριτικών πράξεων όμως διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση τα στελέχη της ΕΥΠ δεν μπορούν να διενεργούν προανάκριση ή προανακριτικές εξετάσεις.
Όμως, όπως υπογραμμίζεται στη γνωμοδότηση για την εκπλήρωση της αποστολής της η ΕΥΠ μπορεί να αναζητεί και να συλλέγει πληροφορίες για την «πρόληψη ή την αποτροπή απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας».
Στην περίπτωση που το αίτημα διατυπώνεται προφορικά, όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, οφείλουν τόσο οι προανακριτικοί υπάλληλοι, όσο και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ να τηρούν το απόρρητο της υποβολής του αιτήματος και της μεταξύ τους επικοινωνίας το οποίο θα παραμένει στο «εμπιστευτικό αρχείο».