Με τις «ευλογίες» των Ηνωμένων Πολιτειών, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα αποφασίσουν την εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας!
Σύμφωνα, με διπλωματικές πηγές, έπειτα από την αυριανή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, αντίστοιχα, θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο θα γίνεται αναφορά στη συνεργασία των τριών χωρών σε διάφορους τομείς, καθώς επίσης και σε «κοινές θέσεις» για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (Κύπρος, Συρία, Γάζα, Λιβύη). Όπως σημειώνεται τη συνεργασία των τριών χωρών στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο μεταξύ, έπειτα από τη χθεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη ΓΣ του ΟΗΕ, οι σχέσεις Αιγύπτου- Τουρκίας, αλλά και Τουρκίας- Ισραήλ φαίνεται ότι «εισέρχονται σε νέα δοκιμασία» όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβήτησε, χθες από το βήμα της ΓΣ, τη νομιμότητα του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι, ενώ το Κάιρο κατηγόρησε σήμερα τον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή.
Της τριμερούς συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατά την οποία θα συζητηθούν διμερή θέματα και οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιονατολικής Ευρώπης. Το βράδυ (μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μεταξύ των χθεσινών επαφών του κ. Βενιζέλου ήταν η συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σούσμα Σουάρατζ. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η «θετική στάση» της Ινδίας όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις σχετικές διαδικασίες, για την οποία ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε την κ. Σουάρατζ, αναφερόμενος και στην «ουσιαστική συζήτηση» που είχε ως υπουργός Οικονομικών με τον Ινδό ομόλογό του, Pranab Mukherjee, στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΔΝΤ το 2011. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος και η κ. Σουάρατζ συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, για τη σύγκληση της 7ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ινδίας, το ταχύτερο δυνατόν, εντός του 2015, καθώς και για τη βοήθεια, την οποία μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να προωθηθεί η σχέση ΕΕ- Ινδίας, μέσω μίας Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.
Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο μία μελλοντική τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η Ινδία, λόγω του μεγέθους της και του διεθνούς ειδικού βάρους της, να καταλάβει θέση μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.
Από την πλευρά της, η Ινδή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο περισσότερες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια, και τις ευχές της για περαιτέρω βελτίωσή της. Επίσης, η κ. Σουάρατζ ανταποκρίθηκε θετικά και στην αναφορά του κ. Βενιζέλου για την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην Ινδία και άρσης των όποιων εμποδίων αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγροτικοί εξαγωγείς στην ινδική αγορά.
Τέλος, επισημαίνεται ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στη σημασία της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες εκπροσωπούν δύο εκ των αρχαιότερων πολιτισμών του κόσμου, γεγονός που παρέχει μία ικανή βάση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και σε άλλους τομείς, πέραν του πολιτιστικού. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος και η κ. Σουάρατζ αντάλλαξαν προσκλήσεις για μελλοντικές επισκέψεις στην Αθήνα και το Νέο Δελχί.