Ένα σπάνιο και προστατευόμενο αρπακτικό, έσωσαν προχθές Τρίτη στο λιμάνι της Μυτιλήνης, διασώστες πρόσκοποι της Μυτιλήνης μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.), αναφέρει το ΑΠΕ.
Πρόκειται για ένα φιδαετό που ήδη μεταφέρθηκε στον σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής (ΑΝΙΜΑ) στην Αθήνα, όπου και του παρέχεται η απαραίτητη ιατρική βοήθεια.
Το μεσημέρι της Τρίτης 13 Απριλίου πολίτες ανέφεραν ότι στο Φανάρι, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπάρχει ένα πληγωμένο πουλί. Διασώστης πρόσκοπος που ειδοποιήθηκε σχετικά, μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα πληγωμένο αρπακτικό σε κακή κατάσταση, αφού έβγαζε και αίμα από το στόμα του. Στάλθηκαν φωτογραφίες στο σύλλογο ΑΝΙΜΑ απ’ όπου και αναγνωρίστηκε ότι επρόκειτο για έναν φιδαετό. Επίσης δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες χειρισμού και παροχής πρώτων βοηθειών.
«Το αρπακτικό παρέλαβα και το μετέφερα σπίτι μου όπου και παρέμεινε σε ζεστό περιβάλλον», λέει ο Στέλιος Μανιώτης, βαθμοφόρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη Μυτιλήνη και διασώστης της ΠΟΔΑΖ. Και συνεχίζει: «Χάρη στις οδηγίες από τον σύλλογο ΑΝΙΜΑ η αιμορραγία από το στόμα σταμάτησε. 24 ώρες μετά, χθες Τετάρτη το απόγευμα μέσα σε ειδικό κουτί ο φιδαετός ταξίδεψε στον Πειραιά όπου και σήμερα το πρωί παραλήφθηκε από εξειδικευμένα στελέχη του συλλόγου ΑΝΙΜΑ». Το συγκεκριμένο είδος αετού είναι αποδημητικό έρχεται στην Ελλάδα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου και ξαναφεύγει το φθινόπωρο για την Αφρική.
Ας σημειωθεί ότι μόνο τις δυο τελευταίες εβδομάδες διασώστες πρόσκοποι μέλη της ΠΟΔΑΖ έχουν παρέμβει για τη διάσωση άλλων τριών πουλιών. Δυο ασημόγλαρων και ενός γερακιού. Το γεράκι επανήλθε πολύ γρήγορα και απελευθερώθηκε ενώ οι δυο ασημόγλαροι όπως και ο φιδαετός μεταφέρθηκαν με τα πλοία της γραμμής σε συνεργασία με την Blue Star Ferries στον Πειραιά απ’ όπου και παρελήφθησαν.
Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελεί μια πρωτοβουλία και μια προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και συμμετοχικότητάς του στην προστασία της ελληνικής φύσης, μέσω της περισυλλογής των τραυματισμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων ζώων κλπ., αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Αποτελείται από ενήλικα στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σπεύδουν και να διασώζουν άγρια ζώα που κινδυνεύουν.
Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης, το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης και το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, αποτελούν ενεργά μέλη της πανελλήνιας Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Μιας παρέας νέων εθελοντών με περισσότερα από 270 ενήλικα στελέχη σε 100 σημεία της χώρας. Όλοι τους δρουν ως διασώστες της άγριας ζωής όταν παραστεί ανάγκη, καθώς έχουν εκπαιδευτεί από εξειδικευμένους συνεργάτες. Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 8.000 ζώα της άγριας ζωής βρίσκονται τραυματισμένα, ορφανά ή άρρωστα και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, επειδή δεν φτάνουν έγκαιρα στο κτηνιατρείο.
Το πρόγραμμα «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.