Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσαν καταγγελίες που αφορούσαν την καθυστέρηση του –πρώην- Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) να τους επιστρέψει ποσά που είχαν καταβάλει αχρεωστήτως.
Ειδικότερα, οι καταγγέλλοντες ανέφεραν στην Αρχή ότι είχαν καταβάλει το 2010 παράβολο 367 ευρώ ο καθένας για την εγγραφή τους σε τμήματα ΙΕΚ τα οποία για διάφορους λόγους δεν λειτούργησαν. Ωστόσο, ενώ είχε εγκριθεί η επιστροφή των ποσών αυτών, εντός του ίδιου έτους ο ΟΕΕΚ καταργήθηκε, ενώ οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του μεταφέρθηκαν σε διάφορους φορείς (ΕΟΠΠΕΠ, ΙΝΕ∆ΙΒΙΜ, ΓΓ∆ΒΜ).
Έτσι, το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων παρέμεινε σε εκκρεμότητα για καιρό λόγω διαφωνίας για την αρμοδιότητα καταβολής τους μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και της Γενικής Γραμματείας ∆ιά Βίου Μάθησης (ΓΓ∆ΒΜ).
Ο Συνήγορος του Πολίτη αρχικά παρενέβη µε έγγραφά του, τόσο προς το υπουργείο Παιδείας όσο και προς τον ΕΟΠΠΕΠ, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επιτάχυνση των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2013, απηύθυνε πόρισμα προς τον υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας ότι οι δικαιούχοι υποχρεώθηκαν σε μακρά αναμονή χωρίς να ευθύνονται για τις διαδικαστικές διαφωνίες μεταξύ των διάδοχων φορέων.
Τέλος, τον Απρίλιο του 2014, µε έγγραφό του προς τον ΕΟΠΠΕΠ και τη ΓΓ∆ΒΜ επανήλθε στο ζήτημα και ζήτησε την άμεση και οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
Μετά την τελευταία παρέμβαση του Συνηγόρου, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους ενδιαφερόμενους από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΕΕΚ. Στη συνέχεια, ο ΕΟΠΠΕΠ διαβίβασε στη ΓΓ∆ΒΜ τα αιτήματα των δικαιούχων µε τα συνοδευτικά παραστατικά, προκειµένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των εν λόγω ποσών.