Έκτακτο βοήθημα ειδικού σκοπού, με βάση τον τζίρο του 2019 – για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για τον Απρίλιο ανακοινώνει σύμφωνα με πληροφορίες στις 9.00 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το εν λόγω επίδομα δύναται να φτάσει τις 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα παραμείνει με κλειστά ρολά τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση παρά τις έντονες αντιδράσεις των εμπορικών συλλόγων Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης για την παράταση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου στις τρεις αυτές περιοχές για μία ακόμη εβδομάδα, εμμένει στην απόφασή της, υποστηρίζοντας ότι συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία είναι ισχυρή και υπάρχει περαιτέρω επιδημιολογική επιδείνωση. Συνεπώς η χαλάρωση των μέτρων θα συνιστούσε μεγαλύτερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε προσωπικά ο ίδιος με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη και του εξήγησε ότι η αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου γι’ αυτή τη Δευτέρα στις συγκεκριμένες τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας ήταν απόφαση των λοιμωξιολόγων και όχι της κυβέρνησης.

O Στέλιος Πέτσας με εντολή του πρωθυπουργού μετέβη στην Πάτρα όπου είχε συναντήσεις με το δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.

Το κλίμα ήταν ανάλογο με αυτό της Θεσσαλονίκης όπου οι καταστηματάρχες, αλλά και ο κ. Πελετίδης επέμεναν στο άνοιγμα ενώ ο κ. Πέτσας το μεσημέρι της Κυριακής είχε μιλήσει για δύο επιλογές που θα μετέφερε στον πρωθυπουργό. Είτε την κρατική ενίσχυση μέσω ενός έκτακτου επιδόματος εφόσον παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα είτε στο άνοιγμα με το click away.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Πέτσας στην Πάτρα, έξω από κτίριο του Επιμελητηρίου είχαν συγκεντρωθεί έμποροι της Πάτρας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και ζητούσαν να τους επιτραπεί να ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ κατά την έξοδο από το Δημαρχείο υπήρξαν και αποδοκιμασίες κατά του υπουργού Εσωτερικών.

Για τους λόγους που πήρανε την απόφαση για το μπλόκο στο λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη και το σχέδιο χαλάρωσης για Πάσχα μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Τόνισε πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό. 

Όπως ανέφερε την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκαν είναι ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό τη αύξηση των δυνατοτήτων σε testing που προσφέρει το self test. Ωστόσο όπως σημείωσε τους προβληματίσανε τα στοιχεία οπότε η επιτροπή γνωμοδότησε εκτάκτως. «Είναι μια κατάσταση δυναμική η επιδημία και δεν αποκλείεται να κληθούμε να ξαναγνωμοδοτήσουμε εκτάκτως. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έχει ξαναγίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δεν ήταν εύκολη η απόφαση», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, υπογραμμίζοντας ότι χρειάστηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση προκειμένου να καταλήξουν οι ειδικοί στο άνοιγμα των καταστημάτων για συγκεκριμένες περιοχές.

Ωστόσο, στις περιοχές που τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση του ΕΣΥ οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

«Σε αυτά τα σημεία υπήρξε μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και υπήρξε μεγάλη φόρτιση στο σύστημα υγείας».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι αν τα δεδομένα το απαιτήσουν, υπάρχει πρόβλεψη για εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αποφευχθεί.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα διαμορφωθούν μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένουν κυβέρνηση και ειδικοί, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, όλες οι πλευρές ξεκαθαρίζουν ότι αν υπάρξει νέα επιδείνωση, τότε η μικρή χαλάρωση θα σταματήσει και θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς.