Για να οριοθετήσουμε μία περίοδο χρειαζόμαστε κάποια ουσιαστικά έργα η πρωτοβουλίες που λόγω της σημασίας τους είναι σε θέση να νοηματοδοτήσουν την αλλαγή σελίδας.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας*
Για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα τον ρόλο αυτόν τον έχει μία σειρά μεγάλων έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε σχεδιάζονται και που αναμφίβολα η ολοκλήρωσή τους θα σημάνει έναν νέο ιστορικό κύκλο καθώς θα πυροδοτήσει σημαντικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς.
Ποια είναι αυτά;
1ο Το μετρό Θεσσαλονίκης – ίσως το σημαντικότερο ουσιαστικά αλλά και συμβολικά έργο για τη Θεσσαλονίκη, η περάτωση του οποίου θα ξεκλειδώσει σειρά άλλων επιλογών και θα λύσει πιστεύω οριστικά το πρόβλημα της μετακίνησης εντός του αστικού ιστού. Ένα μετρό υπερσύγχρονο, με μοναδική αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας σταθμούς και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέσα θα αναζωογονήσει τη ζωή στην πόλη, θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα, θα περιορίσει το αυτοκίνητο και θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη κυκλοφοριακή άνεση την επόμενη γενιά αναπλάσεων και παρεμβάσεων.
2ο Η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους και οι δύο κεντρικές πλατείες – μία από τις πιο γνωστές πλατείες της Ελλάδας, που αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα κατά τον ανασχεδιασμό της πόλης από τον Ερνέστ Εμπράρ ανανεώνεται. Προκηρύξαμε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και στοχεύουμε στην αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου, στην ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα και στην απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της «έξυπνης πόλης». Ταυτόχρονα προχωράμε στις αναπλάσεις δύο ιστορικών πλατειών – Ελευθερίας και Διοικητηρίου – με διαφορετικές απαιτήσεις αλλά εξίσου σημαντικό αποτύπωμα.
3ο Οι παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, παλιό και νέο – έχουμε την τύχη ενός μοναδικού παραλιακού μετώπου και την χαρά της θάλασσας στο «σαλόνι» μας. Η Νέα Παραλία, ένα εξαιρετικό έργο που αγκάλιασαν όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες έχει αλλάξει την καθημερινότητά της πόλης. Προχωράμε σε ολική συντήρησή της καθώς ακόμη και τα λίγα χρόνια που πέρασαν από επάνω της, της έχουν αφήσει σημάδια. Παράλληλα, προγραμματίζουμε την επέκταση με ξύλινο deck της Παλιάς Παραλίας καθώς το πλάτος της δεν αρκεί για τους πεζούς. Στόχος μας να διαμορφώσουμε όλο το παραλιακό μέτωπο έχοντας μία αισθητική και λειτουργική ενότητα που θα αναβαθμίζει την εμπειρία κατοίκου και επισκέπτη.
4ο Το Μουσείο Ολοκαυτώματος – εμβληματικό έργο στη Δυτική Θεσσαλονίκη που μπορεί να δημιουργήσει δυναμική ανάταξης σε όλη την περιοχή. Επανασυνδέει την πόλη με το παρελθόν της, αποδίδει την πρέπουσα ιστορική τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος, στην ακμάζουσα και πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα γίνεται πόλος έλξης και σημείο ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη.
5ο Ανάπλαση Δ.Ε.Θ – Η κατασκευή του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026, δημιουργώντας 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή ενώ ετησίως η οικονομική ωφέλεια της πόλης όταν περατωθεί το έργο, θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ. Η δημιουργία ενός συγκροτήματος υψηλής ποιότητας από άποψη αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού θα εμπνέει πολίτες και επισκέπτες και θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του αστικού περιβάλλοντος. Θα σέβεται το περιβάλλον, την πόλη και θα ενσωματώνεται αρμονικά στο όραμα φορέων και πολιτών για την Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.
+1 Οι παρεμβάσεις μας στις γειτονιές της πόλης – τέλος επειδή πιστεύω ότι «Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το ιστορικό κέντρο της» ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε πάρα πολλές γειτονιές της πόλης. Άμεση βελτίωση του οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων, των δενδροστοιχιών, αναβάθμιση του φωτισμού, του αστικού εξοπλισμού και μικρές αναπλάσεις αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Φτάνουμε σε περιοχές που για χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί σε συνεργασία και συνεννόηση με τις δημοτικές κοινότητες, με συμμετοχή δηλαδή των ίδιων των κατοίκων.
Αυτή η δεκαετία μπορεί και θα είναι της Θεσσαλονίκης.
* Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης