Θέμα λίγων 24ώρων είναι η αλλαγή της ώρας και το πέρασμα στη θερινή ώρα 2021. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου (28 Μαρτίου), οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά.
Η επόμενη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021.
Πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο από το 2021. Η ψήφος αυτή θα αποτελούσε τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία. Το θέμα όμως φαίνεται να έχει παγώσει.
Σε πρόσφατο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο ζήτημα. Και αυτόν τον μήνα, οι Ευρωπαίοι θα γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μπροστά χωρίς καμία επιβεβαίωση για το αν θα εγκαταλειφθεί η πρακτική το επόμενο ή οιονδήποτε άλλο χρόνο. Τι πήγε λοιπόν στραβά;
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ένοχος για την καθυστέρηση είναι η πανδημία και σε κάποιο βαθμό το Brexit. «Το πέρασμα του θέματος μέσω των περίπλοκων μηχανισμών της ΕΕ καταδεικνύει επίσης πόσο εύκολα οι αποφάσεις μπορεί να κολλήσουν στα γρανάζια της διεθνούς γραφειοκρατίας αν δεν υπάρχει κανένας που να πιέζει σκληρά για πρόοδο».
Μετά την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξηγεί το πρακτορείο, η αλλαγή προβλεπόταν να εφαρμοστεί μετά από συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το ευρωπαϊκό όργανο που αποτελείται κυρίως από αρχηγούς κρατών. Το Συμβούλιο ωστόσο παρέπεμψε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να προωθήσει την αλλαγή έως ότου η Επιτροπή είχε διενεργήσει μια αξιολόγηση των επιπτώσεων.
Η Επιτροπή έχει επιμείνει, με τη σειρά της, ότι το Συμβούλιο πρέπει πρώτα να συζητήσει μια κοινή θέση. Το αποτέλεσμα είναι… αδιέξοδο.
Το αδιέξοδο αυτό μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σημαντικότερα ζητήματα να ασχοληθούν. Τους τελευταίους 12 μήνες, τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και να εξασφαλίσουν την επιβίωση των συστημάτων υγείας και της οικονομίας τους, με αποτέλεσμα να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αλλαγής της ώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.