Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών 2020 και η προκήρυξη Αριστείου ανακοινώθηκαν κατά τη διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της 200ής επετείου από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο Σύνδεσμος Συριανών και το Τσοτύλιο Γυμνάσιο Δυτικής Μακεδονίας, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και η Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), ο διαπρεπής Έλληνας ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος για το σύνολο του συγγραφικού έργου και της προσφοράς του, ο Γιάννης Α. Μπίρης για το βιβλίο του «Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία. Οχυρωματικές θέσεις ανά τους αιώνες. Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» (Εκδόσεις Ελευθερία, Καλαμάτα 2020), το βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2020) και οι δύο συντελεστές του, ο φωτογράφος Robert Α. McCabe και η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου, καθώς και οι Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή για το βιβλίο τους «Η Διάσωση-Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής» (Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, β’ έκδοση εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, 2021), τιμήθηκαν -μεταξύ άλλων- με τα βραβεία για το 2020.
Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τα βραβεία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου με θέμα «Η Διπλωματία στην Υπηρεσία της Πατρίδος» από τον ακαδημαϊκό καθηγητή Εμμανουήλ Ρούκουνα, που έγινε παρουσία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Λουκά Χριστοφόρου, ο καθηγητής Χρήστο Ζερεφός ανακοίνωσε τις εγκριθείσες από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών προτάσεις ακαδημαϊκών για βράβευση του έτους 2020.
Τέλος, ο γ.γ. ανήγγειλε την προκήρυξη του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών για το έτος 2021. Το Αριστείο θα απονεμηθεί κατά την Πανηγυρική Συνεδρία του Μαρτίου 2022.
Ακολουθεί ο πίνακας των τιμώμενων από την Ακαδημία Αθηνών για το έτος 2020:
Τάξη των θετικών επιστημών
- Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), (1889), ιδιαίτερη Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτουσα κλάδους Γεωδαισίας και Γεωφυσικής, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 130 χρόνων αδιάλειπτης γεωγραφικής υποστήριξης της χώρας.
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) (έτος ιδρύσεως 1950) για την επί 70 έτη συνεχή λειτουργία της, σε σειρές 9μηνων κύκλων σπουδών, μεταπτυχιακών σπουδών και διαδικτυακών προγραμμάτων, με σκοπό την επιμόρφωση των ανωτέρων αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Δημόσιας Διοίκησης σε στρατηγικά και αμυντικά θέματα αιχμής.
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή Κλινικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Manchester και Συμπεριφεριολογικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, Γεώργιο Κήτα, για το σημαντικό του έργο στην ανάδειξη της δυναμικής της Ρευματολογίας στη χώρα μας, ιδιαίτερα με την έκδοση του διεθνώς αναγνωρισμένου διαδικτυακού περιοδικού «Mediterranean Journal of Rheumatology».
Τάξη των γραμμάτων και των καλών τεχνών
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Γιάννη Α. Μπίρη για το βιβλίο του «Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία. Οχυρωματικές θέσεις ανά τους αιώνες. Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» (Εκδόσεις Ελευθερία, Καλαμάτα 2020), που αποτελεί συμβολή στην έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Πελοποννήσου.
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο «Σύγχρονο Λατινοελληνικό Λεξικό – από της απαρχές της Λατινικής γραμματείας μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα» (University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2019), που αποτελεί ορόσημο στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς και στους δύο επιμελητές του έργου, καθηγητές Δημήτριο Νικήτα και Λεωνίδα Τρομάρα (μετά θάνατον).
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2020) και τους δύο συντελεστές του, τον φωτογράφο Robert Α. McCabe και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην καθηγήτρια Φιλολογίας Δήμητρα Παντελιά-Γριτσοπούλου, για το πρόσφατο ογκώδες σύγγραμμά της «Οι Κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας» και τον σχολιασμό τους (Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού, Θεσσαλονίκη 2019).
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον διαπρεπή Έλληνα ιστορικό Βασίλη Παναγιωτόπουλο για το σύνολο του συγγραφικού έργου του και την προσφορά του στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία.
Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στους Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή για το βιβλίο τους «Η Διάσωση-Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής», (Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, β’ έκδοση εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, 2021).
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Αννίτα Π. Παναρέτου για το ιστορικό και θεματικό βιβλίο – χρονικό της «”Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου…” – Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941 – 1945» (Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Αθήνα 2020).
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου, για το πολύτιμο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του.
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, για την επί εκατονταετία αδιάλειπτη και συνεχιζόμενη εθνική δράση του στον κοινωνικό τομέα, με έμφαση στην υπεράσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών.
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο Συριανών, για την αξιοσημείωτη κοινωνική, πολιτιστική και φιλανθρωπική δράση του.
- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Τσοτύλιο Γυμνάσιο Δυτικής Μακεδονίας για τη μέγιστη και πολυτιμότατη, επί 150 έτη, προσφορά του στην Παιδεία, την Κοινωνία, και το Έθνος γενικότερα.
Δείτε εδώ το σχετικό υλικό.