Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (23/3) 3.586 νέα κρούσματα κορονοϊού. Στους 699 οι διασωληνωμένοι, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 51.
Τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31,47%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.
Πώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να διώξει τον κορονοϊό
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα μπορεί να διώξει τον κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19 από τα κύτταρα του σώματος.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, κάποιοι ιοί ανταγωνίζονται για να είναι εκείνοι που προκαλούν τη μόλυνση. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης λένε πως ο ρινοϊός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα κερδίζει στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.
Τα οφέλη μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα αλλά ο ρινοϊός έχει τόσο μεγάλη εξάπλωση που μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της Covid, σημειώνουν οι επιστήμονες.
Σκεφτείτε τα κύτταρα στη μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες σαν μια σειρά από σπίτια. Μόλις ο ιός μπει μέσα, μπορεί είτε να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για να αφήσει κι άλλους ιούς να μπουν είτε να κλείσει την πόρτα και να κρατήσει το νέο σπίτι για τον εαυτό του.
Ο ιός της γρίπης (Influenza) είναι ένας από τους πιο «εγωιστές» που υπάρχουν και σχεδόν πάντα μολύνει αποκλειστικά. Άλλοι ιοί, όπως οι αδενοϊοί, φαίνεται να είναι πιο… ανοιχτοί να μοιραστούν το «σπίτι».
Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πώς ο ιός που προκαλεί την Covid, γνωστός ως Sars-CoV-2, θα συμπεριφερθεί στον μυστηριώδη κόσμο της αλληλεπίδρασης των ιών, σημειώνει το δημοσίευμα. Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι μετά από μια χρονιά περιοριστικών μέτρων, έχει περιοριστεί η εξάπλωση όλων των άλλων ιών. Και αυτό έχει κάνει πιο δύσκολη την έρευνά τους.
Η ομάδα των επιστημόνων στο Κέντρο Ιολογικών Ερευνών στη Γλασκώβη χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο της αναπνευστικής οδού, φτιαγμένο από τους ίδιους τύπους κυττάρων, και το μόλυνε με Sars-CoV-2 και ρινοϊό, που είναι ένας από τους ιούς με τη μεγαλύτερη εξάπλωση σε ανθρώπους και προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.
Αν ο ρινοϊός και ο Sars-CoV-2 απελευθερώνονταν την ίδια στιγμή, μόνο ο ρινοϊός ήταν αποτελεσματικός. Αν ο ρινοϊός είχε προβάδισμα 24 ωρών, τότε ο Sars-CoV-2 δεν τα κατάφερνε να μπει επίσης. Ακόμα και όταν ο κορονοϊός έχει προβάδισμα 24 ωρών, ο ρινοϊός τον διώχνει.
«Ο Sars-CoV-2 ποτέ δεν “απογειώνεται”, αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τον ρινοϊό» δήλωσε στο BBC News ο Dr. Pablo Murcia και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό, επειδή αν είχες μεγάλη επικράτηση του ρινοϊού, θα σταματούσε τις νέες μολύνσεις από τον Sars-CoV-2».