Στις διάφορες πτυχές της κρίσης στην Ελλάδα, και κυρίως στις επιπτώσεις της στην κοινωνία που περνά ένα στάδιο εξαθλίωσης, αναφέρεται ο Έλληνας συγγραφέας και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου, Τάκης Θεοδωρόπουλος, κάνοντας αρκετές παραπομπές στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και στις ρίζες της στην αρχαιότητα, σε εκτενή συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με τίτλο «Ο Έλληνας είναι εξουθενωμένος».
Στην αρχή της συνέντευξης υπάρχουν αναφορές στο «Καφέ των ποιητών» στην πλατεία Βύρωνος, ένα «στέκι» του συγγραφέα, και στην αγαπημένη του τοποθεσία στην Αθήνα, την Πνύκα, που τη θεωρεί «απόλυτο τόπο περισυλλογής», τονίζοντας πως η αρχαιότητα ζει στη σημερινή Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αθήνα, κάτι που ο ίδιος, όπως λέει, αναδεικνύει στα μυθιστορήματά του.
Ο συγγραφέας θεωρεί πως η κρίση στην Ελλάδα άρχισε ήδη από το 2010, εξαπλώθηκε ως μια μυστηριώδης ασθένεια, όχι μόνον από οικονομική άποψη, αλλά στην κατάσταση της κοινωνίας, με τη μεγάλη μερίδα των Ελλήνων να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, «και δεν ήταν οι μόνοι στον κόσμο».
Σημείο καμπής υπήρξαν, όπως παρατηρεί, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στους οποίους η ελληνική κοινωνία είχε πλήρως προσανατολιστεί, αποτέλεσαν τον ανώτατο «εθνικό» στόχο που έπρεπε οπωσδήποτε να πετύχουν, και όταν τελείωσαν οι Έλληνες ξαφνικά δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν, η κοινωνία κατέρρευσε κυριολεκτικά, τόσο ηθικά όσο και ψυχολογικά.
Σε σχέση με τις επιπτώσεις της κρίσης στον χώρο του βιβλίου, σημειώνει πως οι Έλληνες αγοράζουν ολοένα και λιγότερα βιβλία, γιατί απλά δεν έχουν χρήματα, και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό καθώς ο Έλληνας διψάει για μάθηση.
Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ανεργία και στη φτώχεια που πλήττει πολλούς, στα συσσίτια -στα οποία εκείνοι που καταφεύγουν είναι στη συντριπτική πλειονότητα Έλληνες- αλλά και στο χειρότερο, όπως τονίζει, για έναν Έλληνα, το να αισθάνεται ντροπή σαν να είναι ένοχος για κάτι.
Αναρωτιέται πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία όταν κάποιος έχει περιέλθει σε μια τέτοια κατάσταση και σημειώνει πως μπορεί να υπήρχε φτώχεια και παλιά στην Ελλάδα, όμως το καινούριο είναι τώρα αυτή η εξαθλίωση, η μιζέρια.
Εκφράζοντας ανησυχίες ότι η δημοκρατία κινδυνεύει, επισημαίνει πως η τρομερή κρίση έχει καταστρέψει την κοινωνική συνοχή, τη μεσαία κοινωνική τάξη -χωρίς την οποία δεν υπάρχει αστική δημοκρατία, που τώρα έχει ήδη υποστεί μεγάλη ζημία- την εμπιστοσύνη στην πολιτική.
Αυτός είναι, κατά την άποψή του, και ο λόγος για την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων όπως η Χρυσή Αυγή, που θα εξακολουθούν να ελκύουν ακόμη και αν υπάρξει πάλι κάποια μικρή ανάκαμψη, και χαρακτηρίζει ολέθριο λάθος να πιστεύεται πως το φαινόμενο αυτό στην ελληνική κοινωνία είναι μόνον κάτι προσωρινό.
Σε σχέση με την Ευρώπη, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος εκτιμά πως αυτή βρίσκεται σε κρίση επιβίωσης με το κυριότερο πρόβλημα να βρίσκεται στο ολοένα και μεγαλύτερο άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, κάτι που προωθεί την αύξηση της δυσπιστίας –ή και εχθρότητας- στο Νότο προς το Βορρά, και αναφέρει ότι ενόσω υπάρχει αυτή η τάφρος που διασχίζει την Ευρώπη, αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Η Ελλάδα, εξακολουθεί, όπως σημειώνει, να είναι οικονομικά ένας ασθενής, ο Έλληνας είναι κουρασμένος, είναι εξουθενωμένος.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, επί δεκαετίες επικρατούσε ένας αντιαμερικανισμός, που στην πρόσφατη κρίση μετατράπηκε στον ευρύτερο πληθυσμό σε μια εχθρότητα κατά της Γερμανίας, σε έναν αντιγερμανισμό, και φυσικά είναι πολύ υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι οι Γερμανοί είναι οι «νέοι κατακτητές της Ελλάδας».
Ωστόσο, παρατηρεί ότι εκείνο που δεν μπορεί να ανεχθεί ο Έλληνας είναι η έλλειψη ευελιξίας στη στάση των πιστωτών από το εξωτερικό, προπάντων του Βερολίνου, για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και προσθέτει πως το σύνθημα ότι πρόκειται για «έναν μονόδρομο που θα πρέπει να διαβεί» προκαλεί παράκρουση, μια στάση που κατά τη γνώμη του έχει πολιτιστικές ρίζες, καθώς από την αρχαιότητα, εδώ και χιλιετίες, ο ελληνικός πολιτισμός χαρακτηρίζεται από μια διαρκή διαπραγμάτευση, μια μόνιμη αναζήτηση συμβιβασμών.
Οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη ιδιότητα, να προσαρμόζονται στις καταστάσεις, που είναι μια στρατηγική επιβίωσης, και αυτό γίνεται εμφανές και σήμερα, «η Ελλάδα αλλάζει», καταλήγει στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.