Η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ συνεχίζεται για 8η διαδοχική ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του ιδρύματος ζητά τον τερματισμό αυτής της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι καθίσταται αδύνατη η λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών για Τμήματα Σχολών.
Παράλληλα, καλεί εκπροσώπους φοιτητών σε ανοιχτό διάλογο με τα μέλη της Συγκλήτου αύριο το πρωί, ζητεί τη διερεύνηση ευθυνών των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας κατά την αστυνομική επιχείρηση και καταδικάζει ως απαράδεκτη τη στοχοποίηση θεσμικών οργάνων του ΑΠΘ.
Αναλυτικά το ψήφισμα που εξέδωσε η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει ως εξής:
«Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. συνέχισε τη συνεδρίασή της σήμερα 1 Μαρτίου 2021 προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται από τη συνεχιζόμενη κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της Διοίκησης ήδη για 8η ημέρα και να καθορίσει τις απαιτούμενες ενέργειες.
Καλεί τους/τις φοιτητές/τριες να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του Α.Π.Θ. Η συνέχιση της κατάληψης καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ.
Καλεί εκπροσώπους φοιτητών/τριών σε ανοικτό διάλογο με τα μέλη της Συγκλήτου αύριο Τρίτη 2-3-2021, 9.00 πμ.
Ζητεί να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. κατά τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας.
Επιφυλάσσεται για τη λήψη αποφάσεων και ταυτόχρονα καταδικάζει την απαράδεκτη στοχοποίηση θεσμικών οργάνων του Α.Π.Θ., η οποία δυσκολεύει εξαιρετικά την επίλυση του προβλήματος».
«Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται»
Παράλληλα, τη συμπαράστασή τους στον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαιωάννου, εκφράζουν 223 καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, δηλώνοντας ότι στέκονται «απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησης του» και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουν ότι «αναγκάστηκε, όπως όφειλε εφαρμόζοντας τον νόμο, να ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας» και πως «ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου πρέπει να εφαρμόζεται».
Οι υπογράφοντες καθηγητές, ανάμεσα τους οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Σπύρος Βούγιας, Αχιλλέας Γραβάνης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Αχιλλέας Ζαπράνης, Ορέστης Καλογήρου, Βάσω Κιντή, Σταμάτης Κριμιζής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου αναφέρουν συγκεκριμένα: «Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παπαϊωάννου αναγκάστηκε, όπως όφειλε εφαρμόζοντας τον νόμο, να ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας η οποία στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία, όταν εξωπανεπιστημιακοί και φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης χρησιμοποιώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης και απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν, απειλώντας ευθέως τη σωματική τους ακεραιότητα».
Συμμερίζονται δε τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Παπαϊωάννου ότι «ο φόβος έφερε την ανοχή και η ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Η επιβολή απόψεων περιθωριακών ομάδων διά της βίας έγινε άγραφος νόμος, εγκαθιδρύοντας ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας καθηγητών, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν ανοίκειες επιθέσεις, χτυπήθηκαν βάναυσα, διαπομπεύτηκαν χυδαία, καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματά τους»
«Το ΑΠΘ και όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατική νομιμότητα στην ακαδημαϊκή ζωή. Η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας στηρίζουν αυτούς τους στόχους. Η βία, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Όσοι και όσες υπογράφουμε, πιστεύουμε ότι ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου πρέπει να εφαρμόζεται. Είμαστε δίπλα στον πρύτανη του ΑΠΘ και στεκόμαστε απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησής του», καταλήγουν οι καθηγητές στο κείμενό που συνυπογράφουν.