Σήμερα ή αύριο -οπότε θα αρχίσουν να φαίνονται και τα αποτελέσματα του σκληρότερου lockdown– αναμένεται μία μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων σύμφωνα με τον καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Όπως είπε στο MEGA οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα. Το ιικό φορτίο είναι σταθερό.
Για το lockdown εκτίμησε ότι θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας, ενώ για την κακοκαιρία δήλωσε πως ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού.
Αναφέρθηκε και στην εστίαση λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από το Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Βατόπουλος: Υγειονομικά ασφαλές να πάμε σε παράταση του lockdown
Υγειονομικά ασφαλή θεωρεί την παράταση του lockdown ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown. «Ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο lockdown» είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε πως προτεραιότητα στην Επιτροπή είναι το άνοιγμα των σχολείων.
Στα 1.121 τα κρούσματα χθες
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Τρίτη 16/2 1.121 κρούσματα κορονοϊού, οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 29 και οι διασωληνωμένοι τους 309.
Συγκεκριμένα η Αττική έχει 538 νέες μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει σήμερα 144 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 173.905 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.800 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 309 (66,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 87,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε εδώ σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα κρούσματα.